Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Воден танц с дракон пред НДК

Виетнамски куклен театър представя най-известните си спектакли в центъра на София

Куклите във виетнамския воден театър играят в необичайна обстановка. - Воден танц с дракон пред НДК

Куклите във виетнамския воден театър играят в необичайна обстановка.

Воден куклен театър с най-известните спектакли на националната куклена трупа на Виетнам ще могат да видят столичани и гостите на София пред НДК утре, 18 август. Представленията ще се играят пред билетния център на НДК от 17, 18, 19 и 20 ч. при вход свободен.

Публиката ще се запознае с някои от най-известните истории на Националния куклен театър на Виетнам – „Танц с шапки“, „Чу Теу“ („Чичо Шегаджия“), „Танц с дракон“, „Оркестър с осем музикални инструмента“, „Легенда за езеро Хоан Кием“, „Реколта“, „Рибари“, „Лисица и патица“, „Деца и река“, „Втората господарка на планините и горите“ и Танц „Четири свещени звяра“.

Представленията на воден куклен театър във Виетнам са уникални за страната, историята на това традиционно изкуство започва в далечния XI век по време на династията Ли. В началото пиесите са се играли под открито небе в наводнените оризища. Впоследствие сцена за тях стават малки езера в центъра на селата.

Специалните ефекти допълват наратива

Сюжетите и темите в постановките обикновено са насочени към фермерските общности във феодалните общества, където кукленият театър не е бил само забавление, но също и част от начините за илюстриране на виетнамската култура. Една от често срещаните истории например разказва за костенурка, която живеела в езерото Хоан Кием в Ханой. Веднъж тя изплувала от дълбините на езерото, за да даде на крал Лу Тай То меч, за да поведе в битката с китайските нашественици.

Героите в кукления танц по вода могат да са смели и храбри бойци от някои легенди, както и най-обикновени фермери и рибари. Най-важната фигура във виетнамския воден куклен театър е Чу Теу („Чичо Шегаджия“). Той е изключително забавен, с насмешка разведрява публиката, като не спестява нищо на всеки срещнат покварен чорбаджия и властимащ. Представленията винаги са съпроводени от красива тематична традиционна музика в изпълнение на музиканти, свирещи на народни инструменти – барабани, дървени камбани, рог, бамбукови флейти и чинели.

Публиката пред НДК ще види някои от най-популярните заглавия на Националния куклен театър на Виетнам.

Националният куклен театър на Виетнам е основан през 1956 г. и е най-големият куклен театър в страната. Носител е на много международни награди – специална награда от Международния куклен фестивал в Шарлевил-Мезир (Франция, 2000 г.), специална награда от Международния куклен фестивал в Чутрон (Корея, 2001 г.), първа награда за „Най-добро традиционно представление“ в Международния куклен фестивал в Прага (Чехия, 2002 г.), златен медал от Международните куклени фестивали в Ханой през 2008, 2010 и 2015 г., награда за „Най-любимо представление на публиката” на Театралния фестивал АСЕАН (Наннин – Китай, 2013 г.), световен шампион на Международния куклен фестивал в Тайланд (2014 г.) и др.

У нас гостуват покана на Посолството на СР Виетнам в София, Столична община, фондация „Спортна София“ и „Софийска вода“ АД.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС