Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Водна гъба, която живее до 15 хил. години, открита в Тихия океан

Екосистемата в т. нар. Безднови полета изследвана преди началото на добивна дейност на ценни метали

Прозрачната морска краставица почиства морското дъно от отпадъците на други животни. Предназначението на израстъка във форма на опашка не е уточнено. Снимка:  SMARTEX/NHM/NOC - Водна гъба, която живее до 15 хил. години, открита в Тихия океан

Прозрачната морска краставица почиства морското дъно от отпадъците на други животни. Предназначението на израстъка във форма на опашка не е уточнено. Снимка: SMARTEX/NHM/NOC

Прозрачна морска краставица, розово морско прасе и вид водна гъба, която може да живее до 15 хил. години, са малка част от изумителните животински видове, изследвани при дълбочинна експедиция в Тихия океан. Създанията са наблюдавани по време на 45-дневна мисия във водите между Мексико и Хавай, организирана от Гьотеборгския университет и изследователския институт NORCE, съобщава изданието Phys.org.

Проучваният район е част от т. нар. Безднови полета, дълбоководна зона на дълбочина от 3500 до 5500 метра.

„Тези зони са най-малко изследваните на планетата ни – коментира морският еколог Томас Далгрен, един от участниците в експедицията. – Смята се, че само един на всеки десет животински вида, които живеят там, са били описани от науката. Това е един от малкото случаи, в които изследователите могат да участват в откриването на нови видове и екосистеми така, както се е случвало през XVIII век.“

Животните на подобна дълбочина оцеляват при изключително тежки условия, изтъква изследователският екип. Повече от тях се хранят с „морски сняг“ – органични отпадъци, достигнали до тях от по-плодородните зони близо до повърхността. Затова и популацията на дъното е съставена предимно от морски краставици и водни гъби.

„Заради липсата на храна дълбочинните твари живеят на слабо населени територии, но видовото разнообразие е изненадващо високо“, допълва Далгрен.

С помощта на дистанционно управлявано превозно средство изследователите успяват да заснемат екосистемите на дъното и да вземат проби за проучвания. Един от наблюдаваните видове е чашковидна водна гъба, за която се смята, че може да живее до 15 хил. години. Друго животно също привлича вниманието – розово морско прасе, вид морска краставица, което се движи изключително бавно по дъното с израстъци, подобни на пипала. Видът се възприема като „прахосмукачка на морското дъно“, казва Далгрен, тъй като се хранят с останки, „преминали през поне няколко стомаха“ или части от разлагащи се на дъното животни.

Експедицията очертава карта на видовото разнообразие в района, където се планират индустриални дейности за извличането на редки метали, използвани за изработката на автомобилни батерии, соларни панели и други екологични технологии. Проектът е в координация с няколко държави и частни компании, които очакват становището на учените как минните дейности под водата ще повлияят на екосистемата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg