„Водна паша“ на Павел Койчев в Южния парк

Скулпторът ще пресъздаде композицията по аналог на произведението в с. Осиковица

Пастирът с овцете на Павел Койчев скоро ще стане част от столичния пейзаж. Снимка: Компютърна визуализация на проекта - „Водна паша“ на Павел Койчев в Южния парк

Пастирът с овцете на Павел Койчев скоро ще стане част от столичния пейзаж. Снимка: Компютърна визуализация на проекта

Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев с пастир и овце от с. Осиковица ще има своя версия в Южния парк в столицата, съобщи във Фейсбук Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община.

Произведението ще бъде поставено в езерото на западния вход на парка откъм бул. „Петко Ю. Тодоров“.  Фигурите ще бъдат изработени от бронз, а главната от тях ще бъде с височина около 4 метра.

Софийската „Водна паша“ ще бъде създадена по аналог на експонираната недалеч от парк-галерията „Оригиналите” с произведения на Павел Койчев. Преди година композицията бе демонтирана, защото бе силно увредена.

Решението да бъде пресъздадена в София е одобрено днес, 26 ноември, от Столичния общински съвет. Идеята датира отпреди около година, получила е подкрепа от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия и от Художествено-експертния съвет към Столична община.

Павел Койчев е от знаковите имена на българското пластично изкуство и ще бъде изключително ценно за София да притежава едно от най-известните му произведения експонирано в градска среда и достъпно за всички, подчертава Малина Едрева.

Вижте още: АПОСТОЛ КОЙЧЕВ И НЕГОВОТО ПАСТВО

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах