Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Водна паша“ на Павел Койчев в Южния парк

Скулпторът ще пресъздаде композицията по аналог на произведението в с. Осиковица

Пастирът с овцете на Павел Койчев скоро ще стане част от столичния пейзаж. Снимка: Компютърна визуализация на проекта - „Водна паша“ на Павел Койчев в Южния парк

Пастирът с овцете на Павел Койчев скоро ще стане част от столичния пейзаж. Снимка: Компютърна визуализация на проекта

Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев с пастир и овце от с. Осиковица ще има своя версия в Южния парк в столицата, съобщи във Фейсбук Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община.

Произведението ще бъде поставено в езерото на западния вход на парка откъм бул. „Петко Ю. Тодоров“.  Фигурите ще бъдат изработени от бронз, а главната от тях ще бъде с височина около 4 метра.

Софийската „Водна паша“ ще бъде създадена по аналог на експонираната недалеч от парк-галерията „Оригиналите” с произведения на Павел Койчев. Преди година композицията бе демонтирана, защото бе силно увредена.

Решението да бъде пресъздадена в София е одобрено днес, 26 ноември, от Столичния общински съвет. Идеята датира отпреди около година, получила е подкрепа от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия и от Художествено-експертния съвет към Столична община.

Павел Койчев е от знаковите имена на българското пластично изкуство и ще бъде изключително ценно за София да притежава едно от най-известните му произведения експонирано в градска среда и достъпно за всички, подчертава Малина Едрева.

Вижте още: АПОСТОЛ КОЙЧЕВ И НЕГОВОТО ПАСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90