Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Военните машини на Леонардо

570 г. от рождението на художника и инженера Леонардо да Винчи

Хуманистът Леонардо, нарисувал Витрувианския човек като символ на хармонията, все пак изобретил и някои от най-страховитите оръжия, които човечеството е усъвършенствало след него. Репродукция: Уикипедия - Военните машини на Леонардо

Хуманистът Леонардо, нарисувал Витрувианския човек като символ на хармонията, все пак изобретил и някои от най-страховитите оръжия, които човечеството е усъвършенствало след него. Репродукция: Уикипедия

Талантът на Леонардо да Винчи е изпъквал в много области на науката и изкуството в своето съвремие. Хуманистът, роден на днешния ден – 15 април – преди 570 години, често е работил и като военен инженер. Гениалният му ум е изобретил редица военни приспособления, в които днес виждаме познатите ни картечница и танк. Повечето от изобретенията му са стигнали до нас само във вид на чертежи, а някои може би са изгубени завинаги.

Днес, когато светът наблюдава войната от първия ред, е добре да си спомним основния принцип на Леонардо – да има по-малко хора на бойното поле.

Представяме ви някои от най-интересните военни изобретения на ренесансовия гений:

Винтово торпедо


Едно от основните военни изобретения на да Винчи се използва масово днес, но не от армията, а в ежедневието. Всъщност Леонардо изобретява тирбушона. По неговия замисъл това е торпедо, което се завъртало в покритието на кораба и го разкъсвало, при това изцяло под вода. Смята се, че паралелно с това той е конструирал специални приспособления, които биха позволили на човек да стои дълго незабелязан под вода – праобраз на съвременните акваланги или подводници.

Подводница

През 1502 г. Леонардо създава чертеж, който изследователите смятат за схема на подводница. Въпреки че я изобретява, той не огласява изобретението си. Към чертежа е приложен негов коментар:

„С помощта на тези устройства хората ще могат да прекарват известно време под водата. Аз не издавам и не огласявам методите си заради злата натура на хората, които биха използвали това в своя вреда, като потопяват кораби и убиват екипажите им“.

Колесница с коса

Колесницата унищожител е била оборудвана от всички страни с извити остриета, подобни на коса. Принципът е същият като при обикновената косачка за трева – да се посичат колоните кавалеристи и пехотинци. Допълненията към ескиза показват, че страшното оръжие на Леонардо е трябвало да заеме място в арсенала на най-смъртоносните въоръжения на владетелите от епохата на Ренесанса.

Картечница

Изследователите на живота и работата на Леонардо твърдят, че главният принцип на инженерните му военни открития е бил за минимално участие на хора в бойните действия. Да Винчи е изобретил и системата за насочване, която според мнението на експерти е подобрила точността на стрелбата десетки пъти. За да намали мащаба на оръдията и да увеличи вероятността от точен изстрел, той е създал устройство, близко по функции до картечницата. Техниката в онези времена не е позволявала бързо презареждане на оръжието без прекратяване на стрелбата, но Леонардо намерил изход – заменил качеството с количество. По неговия замисъл единайсет мускета са били съединени на три дъски. Докато едни мускети стрелят, другите се зареждат.

Танк

По-точното му име е „бойна машина“, представляваща затворено от всички страни кръгло возило. Механизмът на ренесансовия танк е бил задвижван от седем души. Първоначално се е предвиждало да са коне, но скоро станало ясно, че конете изпадат в паника от затвореното пространство. Танкът трябвало да пробива линията на врага, но и да стреля от всички страни. За тази цел по обиколката му били поставени мускети.

Парно оръдие

Цевта на оръдието била направена от мед. Единият край на тръбата се поставял в пещ. В другия ѝ край имало снаряд. Когато тръбата се нагреела до нужната температура, в специална камера изливали вода. Водата при нагряване се изпарявала и под натиска на парата снарядът излитал от дулото. Водата в този случай играела ролята на барут. Във времето на Леонардо това оръдие не станало популярно, но днес има особен интерес към него, защото експериментално е доказано, че работи добре.

Катапулт

Този катапулт бил наречен „Еспрингал“, което в превод означава „скокльо“. Това напълно отразява функциите му. По замисъла на Леонардо устройството действа на принципа на навиващия се ластик. Ръчката се затягала с въже, в предварително подготвената торбичка се поставял камък, въжето рязко се отпускало и камъкът летял към врага. За съжаление се оказало, че римският катапулт е доста по-ефективен и изобретението на Леонардо не било използвано.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС