Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Военноисторическият музей отказва да работи на Трети март

В знак на солидарност към случващото се в Украйна

Експозицията на открито на Военноисторическия музей в София ще остане без посетители за Трети март. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Военноисторическият музей отказва да работи на Трети март

Експозицията на открито на Военноисторическия музей в София ще остане без посетители за Трети март. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Националният военноисторически музей ще остане затворен на националния празник 3 март, съобщиха от институцията. Музеят няма да работи в знак на солидарност с Украйна, става ясно от публикация във Фейсбук.

„Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото – се казва в изявлението на музея. – Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът. Затова в знак на солидарност с украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националният военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на 3 март.“

Отменя се и официалното откриване на изложбата „Достойни за свобода“, планирано за 1 март. В нея ще бъдат показани портрети, лични вещи и артефакти на българи, дали живота си в Руско-турската освободителна война. Вместо това посетителите ще може да я разгледат на 4 март и след това.

Това не е първият път, в който Военноисторическият музей няма да работи на празника, но през 2020 г. причината бе Ковид-пандемията. Миналата година бе отворена само експозицията на открито.

По традиция повечето музеи, галерии и други културни институции в София и страната работят на Трети март и дори без входна такса. През 2020 г. тази практика бе нарушена заради пандемията, но миналата година отново бе въведена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах