Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Война” е дума на 2022 година в България

Най-употребяваната дума в медиите е била „България”

Движението по това шосе в град Шевченкове, Харковска област, минава покрай останки от боевете в източната част на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Война” е дума на 2022 година в България

Движението по това шосе в град Шевченкове, Харковска област, минава покрай останки от боевете в източната част на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Война“, „инфлация“, „избори“ и „Украйна“ са думите на 2022 г. в България, сочи проучване на платформата „Как се пише“. В първата десетка се включват още думите „газ“, „доброволци“, „мижав интерес“, „бежанци“, „хартиена коалиция“ и „рашисти“. За дума на годината имаха право да гласуват всички читатели на сайта.

Изследването е проведено на три етапа – първо са подавани предложения от читателите (общо 311 думи), след което журито е отсяло 10 от тях. На финала са откроени най-важните чрез открита анкета.

„Война“ е на първо място с 51%, следва „инфлация“ с 40 на сто гласували, а на трето място с по 29% са „избори“ и „Украйна“. Интересна е съпоставката с въпросите, които вълнуваха хората през предходната 2021-а. Тогава на първите три места в анкетата се наредиха некнижовното „преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“.

Журито, отсяло думите на годината, бе в състав: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка, и Захари Карабашлиев – писател и драматург.

Най-често употребяваните в медиите думи през изминалата година са „България“, „Русия“, „Украйна“, „война“, „Европа“, „САЩ“, „политика“, „министър“, „цена“, „дете“, „помощ“. Сред класиралите се в първите 20 са още „газ“, „енергия“, „управление“ и „икономика“. Резултатът е получен чрез измерване с помощта на системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika, като са проверени 11 300 000 публикации в 7993 онлайн информационни източника – новинарски сайтове, портали, сайтове на електронни медии, блогове и др.

Думата на 2022 г. според Оксфордския речник е „гоблинов режим“, според „Колинс дикшънъри“ – „пермакриза“, а в Русия обявиха за дума на годината „наследство“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg