Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Война и мир“ в 50 картини от Теодор Ушев

Романът на Лев Толстой излиза в ново издание от четири тома

Теодор Ушев е създал илюстрациите, рисувайки с китайски туш върху оризова хартия. Снимка: Изд. „Кръг“ - „Война и мир“ в 50 картини от Теодор Ушев

Теодор Ушев е създал илюстрациите, рисувайки с китайски туш върху оризова хартия. Снимка: Изд. „Кръг“

Близо петдесет картини от „Война и мир“ излизат в ново издание у нас на магнум опуса на Лев Толстой. Автор на илюстрациите е режисьорът аниматор Теодор Ушев, който ги рисува в продължение на повече от година. Новото издание на класическия роман е в четири тома и с твърди корици.

Характерно при дизайна на изданието е, че е предприет подход, щадящ очите. Художникът работи по проекта по покана от изд. „Кръг“ и създава над 60 илюстрации, 50 от които влизат в четирите тома. Избрал е да работи с китайски туш върху оризова хартия.

„Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм“, споделя художникът.

Снимка: Изд. „Кръг“

„Война и мир“ често е определян като най-великия роман в историята на литературата, а авторът му – Лев Толстой, е признат от критиката и читателите за най-добрия белетрист на всички времена. Той създава най-прочутото си произведение в периода 1863 – 1869 година, в разцвета на младостта си, успял да се посвети изцяло на писането в първите години на брака си. Заглавието на творбата става окончателно след първите два варианта – „Три времена“ и „Всичко е хубаво“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Писан от Толстой в продължение на седем години, първоначално „Война и мир“ има далеч по-скромен замисъл. С напредването на текста и навлизането в душевността и търсенията на основните герои обаче постепенно се създава една космическа по мащабите си творба, която неведнъж през годините е била определяна като най-великия роман, писан някога.

Снимка: Изд. „Кръг“

Сюжетът на „Война и мир“ се фокусира върху Наполеоновата война с Русия, но далеч не спира дотам. Действието на романа се простира върху петнайсет години, представя над 500 герои от три поколения и вниква в големите теми за народа, аристокрацията и личния свят на човека.

„Война и мир“ е забележителна смесица между реализъм, историческа проза и философия. Ако светът можеше да разкаже сам себе си, той щеше да пише като Толстой, коментира Исак Бабел. А самият Толстой заявява, че „Война и мир“ не е „роман, още по-малко е поема и още по-малко историческа хроника“, защото „най-добрата руска литература не отговаря на стандартите“.

Снимка: Изд. „Кръг“

Неведнъж досега „Война и мир“ е излизал в два тома, което предполага силно сбиване на текста и затруднява четенето, особено на фона на огромния брой бележки под линия, оставени от самия Толстой. Сега издателите са се постарали да осигурят на томовете не само изящна външност, но и оптимална за читателското преживяване вътрешност.

Цялостното оформление на новото издание е на младия дизайнер Григор Григоров. Използван е преводът на Константин Константинов.

Снимка: Изд. „Кръг“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах