Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Война в Софийска филхармония, ябълката на раздора – директорският пост

След писмото до президента Румен Радев - контраписмо с отвращение

„Разграничаваме се категорично от спекулациите и твърденията в това писмо, изказани от наше име“, пишат втора група музиканти от Софийска филхармония, провокирани от писмо от синдикалисти в оркестъра, адресирано до президента. - Война в Софийска филхармония, ябълката на раздора – директорският пост

„Разграничаваме се категорично от спекулациите и твърденията в това писмо, изказани от наше име“, пишат втора група музиканти от Софийска филхармония, провокирани от писмо от синдикалисти в оркестъра, адресирано до президента.

Софийска филхармония окончателно се раздели на две – протестът там ражда контрапротест, писмата до президента – контраписма. С всеки нов конкурс за директор войната между различните фракции в оркестъра става по-ожесточена. Институтът се ръководи временно от около 3 години след отстраняването на дългогодишния им лидер Явор Димитров. Изглеждаше, че последният конкурс, провел се на 20 януари, най-сетне ще излъчи титуляр за директор. Но 5 дни по-късно конфликтът изглежда неразрешим. 

Синдикатите в оркестъра излязоха в сряда с призив до президента Румен Радев този конкурс да бъде анулиран, както и останалите, проведени в последните дни от управлението на министъра на културата Вежди Рашидов. В писмо до „Дондуков“ № 2 се посочва, че методите на управление на скулптора са „корупционни“ и са достигнали своя връх с конкурсите за ръководители на Филхармонията и на Музикалния театър „в последния момент“. Според синдикатите, провеждането им в „12 ч. и една минута“ цели единствено „назначаването на предварително определени от г-н министъра лица“. За „предварително одобрен и поканен“ от министър Рашидов посочват диригента Найден Тодоров..

Часове след това писмо „Площад Славейков“ получи писмо и от друга част от оркестъра. В него музикантите пишат, че са възмутени от „поредната нелегитимна акция на представители на синдикалните организации в Софийска филхармония“. Твърди се, че писмото до Румен Радев е изпратено „зад гърба“ на музикантите и е пълно с „отвратителни обвинения“, съчинени от самите синдикалисти. Подателите на второто писмо разкриха пред нашата медия, че в четвъртък сутринта позицията им ще бъде съгласувана с оркестъра и след това изпратена до държавните институции и медиите.

Представяме ви пълния текст и на второто писмо.

„С възмущение узнахме днес за поредната нелегитимна акция на представителите на синдикалните организации в Софийска филхармония зад гърба на техните членове и целия състав на институцията – писмо-позиция на Синдикатите до президента на Република България Румен Радев с копие до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов. Писмото е изпълнено с отвратителни твърдения и обвинения, съчинени единствено от самите синдикални лидери.

Тези индивидуални нелегитимни действия, прикрити зад маската на синдикални искания, целят да върнат Софийска филхармония години назад и представляват открито кадруване в интерес на временно изпълняващата длъжността директор на Софийска филхармония Светлина Терзиева.

Разграничаваме се категорично от спекулациите и твърденията в това писмо, изказани от наше име и още утре сутрин след обсъждане с целия колектив ще излезем пред институциите и медиите с официално открито писмо.“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах