Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Войната през очите на малките свидетели от Украйна

Интерактивна изложба кани посетителите да надникнат в преобърнатия свят на малките бежанци от войната

Призивът „Ми за мир“ на 10-годишната Анна Лещук от село Билогиря, Украйна, е една от рисунките, която посетители може да видят в изложбата. - Войната през очите на малките свидетели от Украйна

Призивът „Ми за мир“ на 10-годишната Анна Лещук от село Билогиря, Украйна, е една от рисунките, която посетители може да видят в изложбата.

Войната през очите на децата на Украйна ще представи интерактивната пътуваща изложба „Малките свидетели на войната“. Експозицията, която позволява на посетителите да се поставят на мястото на украинските деца, ще започне на 14 май от метростанция „Сердика“ в София. Мястото е избрано неслучайно – през последните близо три месеца метрото се превърна в бомбоубежище за стотици хиляди в Киев.

В метростанцията ще бъдат монтирани специално създадени конструкции с детски ръст, а във вътрешността им ще бъдат подредени детски рисунки, интерпретации на тема война. Една от картините например е нарисувана на стената на мазето на училище в черниговското село Яхидне, по време на руската окупация. В началото на април кореспондентите на западните медии в Украйна разказаха за ужаса, който местните са преживели – войниците на Путин превърнали сградата в свой команден център, затваряйки в мазето над 300 души, включително деца и възрастни. Част от тях са починали от задушаване, а имената им са били издълбани по стените от оцелелите.

Всеки посетител може да надникне през специален отвор и да види преобърнатия свят на създателите им. Изложбата е с благотворителна цел и всеки може да дари избрана сума чрез ПОС терминал, монтиран на конструкциите.

Снимка: 121 Agency/Фейсбук

Средствата ще бъдат дарени за спешните нужди на децата бежанци в България чрез Фонд „За украинските деца бежанци“ към Национална мрежа за децата. Дарения може да се превеждат и по банков път до „Уникредит Булбанк“, IBAN: BG23UNCR70001521150552 с основание за плащане: „За украинските деца бежанци”.

Изложбата ще може да се види на няколко места в София през май. На метростанция „Сердика“ ще остане два дни, на 14 и 15 май. Между 16 и 23 май ще бъде разположена в сграда 10 на Бизнес Парка, а между 24 и 26 май – в Дома на киното. „Виж войната през очите на децата” е съвместен проект на Музея на детското творчество (Украйна), „Агенция 121” и Национална мрежа за децата.

Галерия с рисунките в изложбата може да разгледате тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах