VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Войната срещу Украйна става част от руската история в учебниците

Ще учат за „възраждането на Руската федерация като световна сила”

Президентът Владимир Путин поздравява ученици - участници в първата му беседа „Разговори за важното“ на 1 септември в Калининград. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Войната срещу Украйна става част от руската история в учебниците

Президентът Владимир Путин поздравява ученици - участници в първата му беседа „Разговори за важното“ на 1 септември в Калининград. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата за „специалната операция“ вече е част от учебната програма по история за гимназистите в 10. и 11. клас в Русия, стана ясно от публикация в сайта на руското Министерство на образованието. Според документа, учениците трябва „да разберат значимостта на Русия в световните и социално-икономическите процеси“, както и да научат причините и следствията от „разпада на СССР, възраждането на Руската федерация като световна държава, възсъединяването на Крим с Русия, специалната военна операция в Украйна, особеностите на развитие на културите на народите от СССР (Русия)“.

Миналата седмица се заговори, че темата за войната в Украйна ще бъде изключена от часовете „Разговори за важното“, които трябваше да се провеждат ежемесечно в руските училища, а първият от тях бе проведен на 1 септември лично от Владимир Путин. Сега това съобщение е опровергано, а часовете за патриотично възпитание стават ежеседмични, твърди „Новая газета. Европа“. „Разговори за важното“ ще се преподават „в рамките на защита на руското общество от информационно-психологическо въздействие“ и с цел „укрепване на традиционните руски духовно-нравствени ценности“.

Учениците от 3. и 4. клас ще учат, че любовта към Родината се изразява „в мъжество и решимост да се изправиш в защита на родината в опасно за нея време“, а учениците между 5. и 7. клас трябва да бъдат запознати със „специалната военна операция“ и целите ѝ, които са „защита на населението на Донбас от киевския режим“ и „разоръжаване на Украйна“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС