POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Войната в Сирия срина 290 културни обекта от зората на цивилизацията

Враждуващите сили използвали древни крепости за базови лагери

Гражданската война в Сирия застрашава оцеляването на много културно-исторически обекти. - Войната в Сирия срина 290 културни обекта от зората на цивилизацията

Гражданската война в Сирия застрашава оцеляването на много културно-исторически обекти.

Сателитни снимки показват, че 290 културни и исторически паметници от списъка на ЮНЕСКО, датиращи от зората на цивилизацията, са унищожени или повредени в тригодишната гражданска война в Сирия. Това сочи официалният доклад, разпространен днес от Института на ООН за обучение и изследвания (ЮНИТАР).

Сирийското културно-историческо наследство обхваща обекти от всички велики близкоизточни цивилизации. Сред тежко пострадалите са паметници в Алепо, Дамаск, древния град Палмира, замъка на кръстоносците „Крак де Шевалие“ и др.

Изследвайки публично достъпни сателитни снимки ЮНИТАР установи, че 24 прастари монумента са напълно унищожени, 189 са тежко или умерено засегнати, а 77 вероятно са понесли щети.

„Това е тревожно свидетелство за вредите, нанесени на богатото сирийско културно наследство. Националните и международни усилия за защита на тези обекти трябва да се умножат, за да съхраним за бъдещите поколения колкото се може повече от тях“, се посочва в доклада.

Сблъсъците между въоръжените сили на президента Башар ал-Асад и бунтовниците са повредили паметници в цялата страна. Плячкосани са гробници в пустинния град Палмира, изпотрошени са римски храмове. И двете враждуващи страни са използвали за военни бази древни крепости. Армията на Башар ал-Асад е разполагала снайперисти на цитаделата в Алепо – един от най-старите и големи замъци в света. Бунтовниците пък бяха завзели „Крак де Шевалие“, който официалната войска си върна през март след месеци бомбардировки.

В северната част на страната са понесли тежки щети древният град Босра и изоставени поселища от Византийската епоха. Радикални сунити са унищожили паметници, които са сметнали за еретични.

Маамун Абдулкарим, който отговаря за музеите и културно-историческите обекти в Сирия, разкри миналата година, че специалисти са извадили от хранилищата десетки хиляди артефакти от 10 000-та история на региона, за да ги предпазят от грабежи. Още много обаче са изчезнали или са застрашени от унищожение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg