Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Войници успокоиха мюсюлманско дете, уплашено от Доналд Тръмп

Ветерани от армията се включиха в утешаването на момиченце, притеснено, че ще бъде изгонено от САЩ

Тя беше започнала да събира любимите си вещи в чанта в случай, че армията дойде за нас, разказва за дъщеричката си Мелиса Ясини. - Войници успокоиха мюсюлманско дете, уплашено от Доналд Тръмп

Тя беше започнала да събира любимите си вещи в чанта в случай, че армията дойде за нас, разказва за дъщеричката си Мелиса Ясини.

Eдин ден Мелиса Ясини се прибира от работа в дома си и заварва 8-годишната си дъщеричка София обляна в сълзи. Причината е, че момичето е чуло коментарите на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп, че ще спира всички мюсюлмани да влязат в страната. И това я е ужасило.

Ясини прекарва цялата нощ, убеждавайки София, че семейството им – американски граждани – е в безопасност. На сутринта пише в профила си във Фейсбук:

„Тъжен ден за Америка, щом се наложи да успокоявам 8-годишното си дете заради това, че някой с жълта коса, наречен Тръмп, иска да изрита всички мюсюлмани от САЩ. Тя беше започнала да събира любимите си вещи в чанта в случай, че армията дойде за нас. Беше проверила ключалките на вратите 3-4 пъти. Това е тероризъм. Никое дете в Америка не заслужава да се чувства така“.

Статусът на Ясини бързо се разпространява във Фейсбук. И един от виделите го се оказва ветеранът от армията Кери Пийк, която е толкова засегната от стреса на София, че ѝ пише обратно съобщение:

Салам алейкум, Мелиса!

Моля те, покажи тази моя снимка на дъщеря си. Кажи ѝ, че аз също съм майка и, като войник, ще я предпазвам от лошите хора.

Не мога да ти опиша колко съжалявам. От една майка на друга, сърцето ми се къса при мисълта колко уплашена трябва е дъщеря ти. Има повече добро в този свят, отколкото зло. Бъдете благословени, ти и семейството ти“.

Моля те, покажи тази моя снимка на дъщеря си. Кажи ѝ, че аз също съм майка и като войник, ще я предпазвам от лошите, пише Кери Пийкс.

Моля те, покажи тази моя снимка на дъщеря си. Кажи ѝ, че аз също съм майка и като войник, ще я предпазвам от лошите, пише Кери Пийк.

За да се увери, че София и всички американски деца мюсюлмани знаят, че са в безопасност в родината си, Пийк призовава и своите приятели да помогнат – с апел да публикуват свои снимки в униформа и да положат обет винаги да са срещу расистката реторика на омразата:

„Ние сме силата, която стои между дечицата ни и лошите типове… Нека тези деца знаят, че няма да ги нараним. Че са в безопасност тук, в Америка“.

След публикацията ѝ, съобщения в подкрепа на каузата буквално наводняват социалната мрежа – с хаштага IWillProtectYou („Ще те защитя“). Самата Пийкс заявява, че е трогната от реакцията на призива ѝ, както и че винаги е била горда с бойните си другари.

А. Отеро: Никой не бива да се страхува, че ще бъде изхвърлен от дома си, София!

А. Отеро: Никой не бива да се страхува, че ще бъде изхвърлен от дома си, София!

Къртис Холфорд: Никое американско дете не трябва да се притеснява, че армията ще го изведе от къщата му.

Къртис Холфорд: Никое американско дете не трябва да се притеснява, че армията ще го изведе от къщата му.

Джош: Каквато и да е расата, религията или етноса – ако сте американец, ще ви защитавам до последния си дъх.

Джош Керъл: Каквато и да е расата, религията или етноса – ако сте американец, ще ви защитавам до последния си дъх.

Маркъс Грод: София, имаш нашата подкрепа!

Маркъс Грод: София, имаш нашата подкрепа!

Ново съобщение пише и Мелиса Ясини:

„Навярно получих 500 лични съобщения от различни хора в армията ни, просто хора. Християни, атеисти, евреи, от всякаква социална прослойка и житейски път – всички те засвидетелстваха към София и мен поразителни подкрепа и любов. Прочетох всяко от съобщенията и на нея. Сега тя разбира, че всички ние сме част от тъканта на онова, което се нарича Америка“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90