Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Волев кандидатства втори път в НФЦ, Росица Караджова – също

Победителят от пролетта се връща в състезанието през есента

Николай Волев спечели най-много точки на пролетната сесия, но парите за филма му бяха блокирани. - Волев кандидатства втори път в НФЦ, Росица Караджова – също

Николай Волев спечели най-много точки на пролетната сесия, но парите за филма му бяха блокирани.

Днес, 19 септември, е крайният за подаване на проектите за есенната сесия на Националния филмов център. Усещането е за дежавю… Защото същите хора, които претърпяха сблъсък през пролетната сесия, сега отново ще мерят сили за държавните пари за кино.

Проектът на Николай Волев за пълнометражен филм „Извън пътя” получи най-висока оценка на пролетната сесия сред 21 кандидати, което му даде шанс да получи максимален размер на безвъзмездната финансова помощ до 1 050 000 лева. Той обаче не получи и стотинка, защото парите бяха блокирани с жалби в Административния съд с представени доказателства за конфликти на интереси и нарушения на закони и правилници – от сестрите Милена и Невена Андонови и от една млада жена с амбиции в киното – Росица Караджова. Ако казусът не бъде решен от магистратите до края на годината, субсидията ще се върне в държавния бюджет.

Сега победителят от пролетта се връща в състезанието през есента. Николай Волев кандидатства отново за финансиране на същия филм. Цяло лято режисьорът е редактирал сценария на „Извън пътя“, с който трябваше да се завърне в киното след 13-годишно отсъствие. Последният филм на Волев бе „Огледалото на дявола“. В огромната пауза режисьорът на „Да обичаш на инат“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Маргарит и Маргарита“, „Дом № 8“… живя като отшелник – първо около 10 години в къщата си край морето, а отскоро в полите на Пирин.

Междувременно и Росица Караджова заяви намерението си да участва отново, пак със същия проект – „Армаган, Долината на смъртта“. „Този път няма да предупреждавам, ако нарушат правилата. Направо съд“, написа във фейсбук Караджова.

На 24 ноември ще бъдат обявени резултатите. Но който и филм да спечели, явно се задава римейк на събитията от пролетта. Същата продукция, същите герои, същите реплики.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg