Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Волгин празнува и зове за нов 9 септември и Народен съд

Но само със статуси във Фейсбук не става - ако му стиска, да грабва оръжието и да хваща гората, а може и да потърси помощ от Русия

На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд - пише Петър Волгин. - Голяма част от българския политически, икономически и медиен (!) елит заслужава да застане пред него.“ Снимка: БГНЕС - Волгин празнува и зове за нов 9 септември и Народен съд

На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд - пише Петър Волгин. - Голяма част от българския политически, икономически и медиен (!) елит заслужава да застане пред него.“ Снимка: БГНЕС

Няма нормален българин, който да празнува Девети септември – тази дата поставя началото на един зловещ период в нашата история, настъпил с помощта на чужда армия и съсипал десетки хиляди съдби и животи. Но за един журналист от Българското национално радио 9 септември е „тържество на справедливостта“  и той бърза да сподели тази нелепа мисъл с обществото във Фейсбук. 

Това разбира се, е Петър Волгин, който и друг път е хвърлял във въздуха (но в радиоефира обикновено е по-внимателен) втрещяващи констатации – така привлича внимание. Онзи ден оплю една от най-безспорните фигури в съвременното изкуство, вчера одобри палеж на строителна техника, днес призовава за нов Девети септември и за Народен съд. Както е тръгнал, утре може би ще поиска и Трета световна война.

Какво точно иска Волгин – военен преврат с помощ от Русия? Унищожение на политическите си противници и прогонване на техните семейства? Десетки хиляди убити и изчезнали без съд и присъда? Защото Народния съд беше толкова далеч от правосъдието, колкото народните поверия – от научните факти.

„На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд – пише Волгин. – Голяма част от българския политически, икономически и медиен (!) елит заслужава да застане пред него. Особено онези, превърнали се в ретранслатори на най-мракобесните либерални практики и вашингтонско-брюкселското промиване на мозъците. Едва когато тези агенти на влияние изчезнат от публичната сцена, България ще има шанс да развива като свободна държава.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Кои са мракобесните либерални практики? Може би смъртното наказание? Или свободата на словото, благодарение на която Волгин може да призовава за палежи и народни съдилища, да обвинява Вашингтон и Брюксел в каквото си иска – без дори да получи и забележка (а само разграничение) от Националното радио? Следващия път може би ще посочи и кой заслужава да бъде осъден „в името на народа“, и по какъв ред наказателните отряди за борба с либерализма ще почнат да изпълняват присъдите. И на първо място сигурно ще са журналистите -„ретранслатори“. 

Съмнявам се обаче, че някой наистина обръща внимание на Волгиновите призиви. При него цялата пара отива в свирката. Знаем, че няма да стане – но не би ли било прекрасно, ако се приседини към малката група интелектуалците от миналото, защитили и на дело идеите си, а някои от тях с живота си? Тогава би спечелил ако не последователи, то поне уважение. Защото само със статуси във Фейсбук (които дори не му ги трият) не става – ако му стиска, да грабва оръжието и да хваща гората, а може и да потърси помощ от Русия – така, както навремето направиха организаторите на първия „Народен“ съд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах