POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Волгин празнува и зове за нов 9 септември и Народен съд

Но само със статуси във Фейсбук не става - ако му стиска, да грабва оръжието и да хваща гората, а може и да потърси помощ от Русия

На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд - пише Петър Волгин. - Голяма част от българския политически, икономически и медиен (!) елит заслужава да застане пред него.“ Снимка: БГНЕС - Волгин празнува и зове за нов 9 септември и Народен съд

На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд - пише Петър Волгин. - Голяма част от българския политически, икономически и медиен (!) елит заслужава да застане пред него.“ Снимка: БГНЕС

Няма нормален българин, който да празнува Девети септември – тази дата поставя началото на един зловещ период в нашата история, настъпил с помощта на чужда армия и съсипал десетки хиляди съдби и животи. Но за един журналист от Българското национално радио 9 септември е „тържество на справедливостта“  и той бърза да сподели тази нелепа мисъл с обществото във Фейсбук. 

Това разбира се, е Петър Волгин, който и друг път е хвърлял във въздуха (но в радиоефира обикновено е по-внимателен) втрещяващи констатации – така привлича внимание. Онзи ден оплю една от най-безспорните фигури в съвременното изкуство, вчера одобри палеж на строителна техника, днес призовава за нов Девети септември и за Народен съд. Както е тръгнал, утре може би ще поиска и Трета световна война.

Какво точно иска Волгин – военен преврат с помощ от Русия? Унищожение на политическите си противници и прогонване на техните семейства? Десетки хиляди убити и изчезнали без съд и присъда? Защото Народния съд беше толкова далеч от правосъдието, колкото народните поверия – от научните факти.

„На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд – пише Волгин. – Голяма част от българския политически, икономически и медиен (!) елит заслужава да застане пред него. Особено онези, превърнали се в ретранслатори на най-мракобесните либерални практики и вашингтонско-брюкселското промиване на мозъците. Едва когато тези агенти на влияние изчезнат от публичната сцена, България ще има шанс да развива като свободна държава.“

Кои са мракобесните либерални практики? Може би смъртното наказание? Или свободата на словото, благодарение на която Волгин може да призовава за палежи и народни съдилища, да обвинява Вашингтон и Брюксел в каквото си иска – без дори да получи и забележка (а само разграничение) от Националното радио? Следващия път може би ще посочи и кой заслужава да бъде осъден „в името на народа“, и по какъв ред наказателните отряди за борба с либерализма ще почнат да изпълняват присъдите. И на първо място сигурно ще са журналистите -„ретранслатори“. 

Съмнявам се обаче, че някой наистина обръща внимание на Волгиновите призиви. При него цялата пара отива в свирката. Знаем, че няма да стане – но не би ли било прекрасно, ако се приседини към малката група интелектуалците от миналото, защитили и на дело идеите си, а някои от тях с живота си? Тогава би спечелил ако не последователи, то поне уважение. Защото само със статуси във Фейсбук (които дори не му ги трият) не става – ако му стиска, да грабва оръжието и да хваща гората, а може и да потърси помощ от Русия – така, както навремето направиха организаторите на първия „Народен“ съд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg