Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Волгин с дисциплинарно наказание от ръководството на БНР – забележка

Няма да го свалят от ефир

От БНР са наложили дисциплинарно наказание на Петър Волгин, без да се уточнява какво точно. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Волгин с дисциплинарно наказание от ръководството на БНР – забележка

От БНР са наложили дисциплинарно наказание на Петър Волгин, без да се уточнява какво точно. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Петър Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. Това гласи решението на Програмния съвет на националното радио, който е разгледал изданието на „Политически некоректно“ от 10 април.

Във въпросното предаване водещият съобщи дезиинформация, позовавайки се на непотвърдени руски източници в интернет и на руската агенция ТАСС – че украински националисти са превзели  кораба „Царевна“ със 17 български моряци, а гостът в студиото – председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов е направил коментар върху фалшивата новина. Тя по-късно бе опровергана в новините на Радиото.

На водещия е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство, но той няма да бъде свален от ефир, съобщава БНР. Генералният директор на медията Милен Митев уточнява пред Клуб Z, че наказанието е „забележка“.

„Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини“, се казва в съобщението за заседанието на Програмния съвет. Членовете му гарантират, че „всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано“.

Ръководството на радиото отказва да допусне вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление.

„Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог“, казват от Програмния съвет.

Протокол от заседанието на Програмния съвет на БНР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90