POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Волгоград отново ще се казва Сталинград

Засега само девет дни в годината, подготвят и постоянна смяна на името

Край Сталинград се провежда повратна битка във Втората световна война от юли 1942 до февруари 1943 г. Мемориалният комплекс „Мамаев курган“ във Волгоград е построен в нейна чест. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Волгоград отново ще се казва Сталинград

Край Сталинград се провежда повратна битка във Втората световна война от юли 1942 до февруари 1943 г. Мемориалният комплекс „Мамаев курган“ във Волгоград е построен в нейна чест. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Волгоградска област започнаха подготовка за преименуването на Волгоград със старото му име Сталинград, съобщава „Комерсант”. Създаден е съвет за проучване на общественото мнение под ръководството на губернатора Андрей Бочаров.

Пред медиите Бочаров нарече предишното име на града „символ на мъжеството и героизма”. Съвсем наскоро губернаторът подписа поправки към местния закон за администрастивно-териториалното устройство”, които му дават право да взима еднолично решения за преименуването на населени места и улици.

Намеренията на местните власти са толкова сериозни, че преди седмици градската Дума взе решение да променя пътните знаци при влизане в града със старото име девет дни в годината. Волгоград ще се казва отново Сталинград на 2 февруари, денят на победата в Сталинградската битка, на 8 май, когато му е дадено звание град-герой, на 9 май, Деня на победата, на 22 юни – началото на Отечествената война в СССР, на 23 август, в Деня за памет на жертвите в града, на 2 септември, когато е свършила Втората световна война, на 9 декември, Ден на героите на отечеството, и на 19 ноември, когато почва разгромът на германските войски до града.

Сталинград е бил преименуван на Волгоград през 1961 г. по решение на президиума на Върховния съвет на Руската федеративна съветска република.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg