Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Володимир Зеленски поздрави „момичето от студиото“

Все още не могат да открият къде е след задържането ѝ Марина Овсянникова

Марина Овсянникова с нахлу с антивоенен плакат по време на новинарската емисия по Първи канал. Снимка: Стопкадър  - Володимир Зеленски поздрави „момичето от студиото“

Марина Овсянникова с нахлу с антивоенен плакат по време на новинарската емисия по Първи канал. Снимка: Стопкадър

Володимир Зеленски поздрави задочно Марина Овсянникова, която се появи на живо в ефира на руската държавна телевизия Първи канал с антивоенен плакат, съобщава „Украинска правда“.

„Благодарен съм на тези руснаци, които не спират с опитите да разкрият истината – каза президентът Зеленски в своя Телеграм канал. – На тези, които се борят с дезинформацията и разказват реалните факти на своите приятели, близки и роднини. И лично на това момиче, което влезе в студиото на Първи канал с плакат против войната. На тези, които не се страхуват да протестират. Докато вашата страна не е оканчателно затворена за света, превръщайки се в много голяма Северна Корея, вие трябва да се борите. Вие не трябва да изпускате шанса си.“

На 14 март, по време на живото излъчване на вечерната новинарска програма „Время“, в репортаж за руското нападение над Украйна, Овсянникова излезе зад говорителката Екатерина Андреева с протестен плакат с надписи на английски и руски език:

„Не на войната
Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат
Руснаци срещу войната“

Овсянникова е родена в семейството на рускиня и украинец. Завършва Кубанския държавен университет и по-късно Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация. Работила е за Кубанската телевизия, а по-късно за Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания.

В предварително записано съобщение в личните ѝ профили в социалните мрежи, излъчено след появата ѝ по телевизията, 42-годишната Овсянникова е обосновала действията си така:

„Това, което се случва в Украйна, е престъпление. Русия е страна-агресор и отговорността за тази агресия тежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. Моят баща е украинец, майка ми е рускиня и те никога не са били врагове. Герданът, който нося, е символ на факта, че Русия трябва незабавно да прекрати тази братоубийствена война. И нашите братски народи все още могат да се помирят.

За съжаление, прекарах последните няколко години, работейки за Първи канал, който провежда Кремълска пропаганда, и много ме е срам от това. Срам ме е, че съм позволявала да се леят лъжи от телевизионните екрани. Срам ме е, че съм позволявала да зомбират руския народ. Мълчахме през 2014-та, когато всичко това започна. Не протестирахме, когато Кремъл отрови Навални. Мълчаливо гледахме този нехуманен режим в действие. А сега целият свят ни е обърнал гръб.

И следващите десет поколения няма да измият петното от тази братоубийствена война. Ние, руснаците, сме мислещи и интелигентни хора. Само в наши ръце е да спрем цялата тази лудост. Излезте на протест. Не се страхувайте от нищо. Не могат да ни затворят всичките“.

В момента не се знае къде се намира арестуваната Марина Овсянникова. Адвокатите ѝ и три правозащитни организации не успяват да я открият в нито едно от полицейските отделения в Москва. Днес се очаква издирването на Овсянникова да продължи.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах