Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Врабчетата в Европа намалели наполовина

У нас популацията им е стабилна, показва статистиката на Българското дружество за защита на птиците

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Врабчетата в Европа намалели наполовина

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Около 50% от популацията на домашното врабче в Европа е изчезнала в последните 40 години, сочи ново проучване. Днес бройката им на континента е с 247 млн. по-малко в сравнение с 1980 г. Една на всеки шест птици от Стария континент е изчезнала в последните четири десетилетия, след останалите засегнати хвъркати видове са още жълта стърчиопашка, скорец и чучулига.

Изследването е направено от британското Кралско общество за защита на птиците BirdLife International и Чешкото общество на орнитолозите, които решават да разгледат данните за 378 вида птици, типични за Европа и Великобритания. Между 1980-а и 2017 г. популацията на пернатите се е смалила с между 17 и 19%, гласи изводът на учените, съобщава „Гардиън“.

Особено голям спад се наблюдава в популациите на птици, чието оцеляване е свързано с обработването на земята. Най-тежка е ситуацията при домашните врабчета, които са намалели наполовина. Основна причина за това са променящите се аграрни практики и масовото използване на пестициди, което лишава птиците от основния им източник на храна извън градовете. В урбанизираните региони положението не е по-различно и предположенията на експертите са, че там домашните врабчета се борят с недостиг на храна, болести и мръсен въздух.

Специалистите от няколко години предупреждават за вредни агропрактики, които в бъдеще може да доведат до т. нар. „тиха пролет“, но все пак проучването има и позитивна страна – 203 от изследваните видове отчитат нарастване на популацията, сред тях са видове като голямо черноглаво коприварче, елов певец, кос, орехче, щиглец (у нас е популярен още като кадънка), червеногръдка, гривяк и син синигер.

Тежки времена за врабчетата

Масово изтребление на врабчета в световната история, довело до смъртта на около 30 милиона души, се е случило през 1958 г. в Китай. Тогава в рамките на програма, наречена „Големият скок напред“, Мао Дзъдун разпорежда да бъдат избити всички врабчета в страната, защото „унищожавали“ зърнената реколта.

Принципът на действие бил прост и изключително жесток – известно е, че врабчетата могат да остават във въздуха не повече от 15 минути. Участващите в кампанията селяни и всички ученици от Китай трябвало да викат, да удрят капаци на тенджери, да размахват парцали и ръце, за да не позволят на врабчетата да кацнат. Така птиците падали мъртви от изтощение на земята.

При тази кампания били унищожени почти 2 милиарда врабчета. Но планът на Мао не отчитал основен факт – врабчетата унищожават вредните насекоми по растенията. Така, когато те липсвали, бързо се размножили гъсеници и скакалци, които наистина унищожили реколтата и предизвикали масов глад, след който умрели между 10 и 30 милиона души. Наложило се по спешност в Китай да бъдат внесени врабчета от СССР и Канада.

Българските врабчета

Българското дружество за защита на птиците също от години следи популацията на врабчетата у нас и ежегодно провежда инициатива за преброяване на вида птици. Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани у нас врабчета – домашно, полско и испанско. По последни данни популацията на домашното врабче в България е оценена като стабилна от организацията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах