Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Врачански и Блатечки – Амадеус и Салиери в Правец

Премиерата на спектакъла е на фестивала „Моцартови празници”

В Правец първи ще видят Калин Врачански в образа на Моцарт. - Врачански и Блатечки – Амадеус и Салиери в Правец

В Правец първи ще видят Калин Врачански в образа на Моцарт.

Калин Врачански и Асен Блатечки са новите Амадеус и Салиери на БГ сцената. Режисьорката Бина Харалампиева посочи единия да пробва мантията на гения, а другия – на завистника в най-новото й представление. Премиерата на „Моцарт и Салиери” е на 15 август в Правец на фестивала „Моцартови празници”. Тази година е десетото им издание и спектакълът с актьорите от сериала „Стъклен дом” е създаден специално за него. Ще се играе на открита сцена пред хотел „Риу Правец”.

Освен театрално, представлението е и музикално – историята за двамата композитори ще върви на фона на откъси от операта на Римски-Корсаков „Моцарт и Салиери”. Руснакът я пише, вдъхновен от малката едноименна трагедия, излязла изпод перото на Пушкин през 1830 г. Тогава Александър Сергеевич разпространява недоказаната идея, че от завист италианецът е отровил гениалния австриец.

В спектакъла на Харалампиева ще звучат и творби на самите герои, изпълнени на живо от оркестъра и хора на Русенската опера. На пианото ще е Стефан Бояджиев, а на диригентския пулт Иван Ангелов.

Сред участниците в спектакъла са оперните певици Диана Василева, Мариана Панова и Симона Кодева, както и актьорите Владимир Зомбори и Христо Пъдев.

Освен на Моцарт, фестивалът е посветен и на годишнините от рожденията на Кристоф Вилибалд Глу (300 г.), Рихард Щраус (150 г.), Римски-Корсаков (170 г.) и 450 години от смъртта на великия скулптор Микеланджело Буонароти.
Събитието в памет на ваятеля е на 15 август, когато актриса ще чете негови сонети, а шефката на НХГ Бисера Йосифова ще говори за творчеството му заедно със сценографа Салваторе Русо.

Откриването на музикалните празници е на 13 август с постановката на Държавна опера-Русе „Дон Жуан” от Моцарт. Сред изпълнителите на сцента ще излязат Валдис Янсонс (Латвия), Пламен Бейков, Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева, Деян Вачков, Пламен Димитров, Илина Михайлова. Диригент ще е Мартин Пантелеев.

До 17 август жителите и гостите на Правец ще се забавляват и с балетен триптих по музика на Рихард Щраус, с мюзикъла „Джекил” и с изпълнения на участниците в майсторския клас на италианската примадона Бруна Балиони.

Краят на Моцартовите тържества ще е на 17 август с гала концерта „Класика, рок и танц” на площада пред кметството. В него ще участва съзвездие от оперни изпълнители, хора, балета и оркестъра на Държавна опера Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС