Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Връчиха Вазовата награда на Георги Бърдаров

Мария Цънцарова бе удостоена с наградата „Съба Вазова” за морал и истинност в общественото слово

Георги Бърдаров. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Връчиха Вазовата награда на Георги Бърдаров

Георги Бърдаров. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Националната награда за литература „Иван Вазов” през 2022 г. отиде при писателя Георги Бърдаров, съобщиха от община Сопот. В аргументацията на журито се казва:

„Трагизмът му може да се сравни с Шекспировия, а любовта, която описва, е космическа. Няма човек, останал безразличен към романите му“.

Вижте още: ОТ ПЕТАТА РАКИЯ ДО ВТОРИЯ РОМАН

Вазовата награда е една от най-престижните литературни награди у нас.  Учредена е през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата. С решението на 13-членното жури Георги Бърдаров се подрежда до имена като Борис Христов, Георги Господинов, Владимир Зарев, Милен Русков, Стефан Цанев и много други носители на Вазовата награда.

Детската награда за литература „Иван Вазов” бе връчена на Джоана Дахабре – 18-годишна блогърка, която води подкаста за художествена литература „Модерна мисъл”. Неговата кауза е да подкрепя млади български писатели, да предложи иновативни методи за усвояване на учебния материал и да насърчи повече младежи да четат.

Паралелната награда „Съба Вазова” – за морал и истинност в общественото слово – отиде при журналистката Мария Цънцарова.

„Тя не се поколеба да осветли схеми за купуване на гласове, имотното състояние на известен политик, хора от подземния свят, нередности, свързани със строителството на АМ „Струма“ и злоупотреби със средства от благотворителност за болни деца. Не само смелост е необходима, за да се направят такива разкрития, иска се доблест и точен морален компас“, посочват от журито.

Журито, определило носителите на високите отличия за 2022 г., е в състав: инж. Николай Новаков, кмет на Сопот, проф. Боян Биолчев, доц. д-р Григорий Вазов, Гьока Хаджипетров, Николай Урумов, д-р Стефан Шивачев, Борислава Петрова, Диана Кушева, Гергина Шльомска, Иванка Виришапкова, Пенка Терзиева, Катя Адърска и Анелия Бочева.

ОТКРОВЕНО ЗА ГЕОРГИ БЪРДАРОВ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах