Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Връчиха за пръв път литературната награда „Валери Петров”

СБП избра Петър Анастасов за първия ѝ носител

Валери Петров почина на 94 години през 2014-а. Снимка: Виктор Гилтяй - Връчиха за пръв път литературната награда „Валери Петров”

Валери Петров почина на 94 години през 2014-а. Снимка: Виктор Гилтяй

Съюзът на българските писатели учреди награда на името на Валери Петров – поета, който беше изключен от редиците на СБП през 1970 г. заради отказа си да подпише протестна телеграма до Нобеловия комитет за награждаването на Александър Солженицин. Първият носител на приза е поетът Петър Анастасов.

Съюзът предвиждал церемонията по връчването да се проведе през пролетта на 2020 г., но поради пандемията се е наложило отлагане. Събитието все пак е проведено на живо, макар и в тесен кръг, вчера, 17 декември, в галерия-книжарница „София прес“.

В официалното си съобщение СБП отбелязва думите на председателя си Боян Ангелов, че „това е награда изцяло на СБП, никоя организация досега не е изявила желание да я подкрепи”.

Илко Минев, писател и меценат, който живее в Бразилия, поема финансовата част на наградата. Плакетът и грамотата са дело на внучката на Стефан Продев Невена.

Сред тесния кръг гости са били внучката на Валери Петров Анна, както и съпругът на починалата му дъщеря – фотографът Иво Хаджимишев, който е заявил, че „дори самият Валери Петров, ако бе жив, би се съгласил с журито”.

Петър Анастасов е на 78 години. Роден е на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково. Автор е на осем стихосбирки и шест пиеси, а по негови сценарии са заснети три телевизионни филма. Сценарист е на 12-серийния телевизионен филм „Църква за вълци“ по мотиви от едноименната му пиеса. Бил е директор на издателствата „Христо Г. Данов“ и „Български писател“, главен редактор на издателство „Христо Ботев“. Носител е на национални награди за поезия и драматургия. Почетен гражданин на Пловдив.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg