VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Враг на цивилизацията на Летния театър във Варна

Премиера на операта „Атила“ на Верди в морската столица

Премиерата на „Атила“ е на 7 юли. - Враг на цивилизацията на Летния театър във Варна

Премиерата на „Атила“ е на 7 юли.

Една от малкото световни опери, в които водещата роля се изпълнява от бас, е новото предложение на фестивала „Варненско лято“. На 7 юли (петък) в Летния театър е премиерата на „Атила“ на Верди, копродукция между Варненската опера и Национална драма и опера Белград.

Историческият Атила е последният и най-могъщ владетел на европейските хуни. При неговото управление (434-453) хуните са най-голямата заплаха за Източната и Западната Римска империя. Той нахлува два пъти на Балканите, като втория път обсажда Константинопол, пресича Германия и Галия до Орлеан, прогонва западния император Валентиниан ІІІ от собствената му столица Равена…

Макар империята на Атила да умира заедно с него, той се превръща в легендарна фигура от  европейската история. А сега в Летния театър във Варна в ролята на символа на жестокостта, яростния варварин и врага на цивилизацията Атила се въплъщава басът Светозар Рангелов.

В останалите роли виждаме баритона Венцеслав Анастасов (Ецио), сопраното Линка Стоянова (Одабела), тенора Бойко Цветанов, Пламен Долапчиев (тенор), Петър Петров (бас). Под диригентството на Ян ван Маанен и в постановка на Деян Миладинович излизат оркестърът, солисти, хор и балет на Държавна опера Варна. Сценографията е на Александър Златович, костюми – Миланка Берберович, диригент на хора Цветан Крумов, режисьор Ивана Драгутинович Маричич.

Джузепе Верди пише „Атила“, една творба за границите, които човек сам трябва да си поставя, през 1844-45 г., като не толкова строго следва историческата хронология на събитията, колкото я използва за основа на разгръщане на характерите и музикалната енергия и мощ на операта.

В Летния театър във Варна „Атила“ ще се играе на 7 юли и 19 август от 21 часа. Представлението се изпълнява със субтитри на български и английски.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС