Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Врагове и пациенти на София филм фест

Два нови български филма с премиери на кинофестивала

Винаги ще съм дълбоко благодарна на актьорите си за това доверие и съучастие, казва Иглика Трифонова за новия си филм, „Асансьор за пациенти“. - Врагове и пациенти на София филм фест

Винаги ще съм дълбоко благодарна на актьорите си за това доверие и съучастие, казва Иглика Трифонова за новия си филм, „Асансьор за пациенти“.

Новите филми на двама български режисьори са сред премиерите на предстоящия през март София филм фест (9 – 19 март). Зрителите на фестивала ще могат да видят „Асансьор за пациенти“ на Иглика Трифонова и „Врагове“ на Светослав Овчаров.

В новия си проект Трифонова показва историята на двама пациенти, чиято кратка среща в болничен асансьор може да се окаже съдбоносна. Режисьорката обяснява, че в „Асансьор за пациенти“ е работила с актьорите в изцяло импровизационен режим – всеки от артистите е влагал в ролята си и нещо лично.

„Получи се особено, интимно вграждане в драматургията на филма – казва Трифонова. – Актьорите са не само интерпретатори, а и обекти на изследване – същински герои… Когато гледам тези моменти, аз се вълнувам. Винаги ще съм дълбоко благодарна на актьорите си за това доверие и съучастие. И винаги се питам – ще открие ли публиката личните моменти?“

В „Асансьор за пациенти“ играят Христо Гърбов, Светлана Янчева, Бойка Велкова, Ангелина Славова, Йордан Биков, а оператор е Крум Родригес.

С век назад пък ни връща Светослав Овчаров със своя „Врагове“. Режисьорът ни въвежда в среща на български войници с техните  турски противници по време на Балканската война. И големият въпрос не закъснява: могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете?

Могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете?, пита в новия си филм Светослав Овчаров.

Оператор е един от доайените в това изкуство у нас Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах