Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Русия закриват изложби, свалят спектакли. Връща ли се сталинизмът?

Интелектуалци въстават срещу цензурата и държавната намеса в културата

Кадър от „Левиатан“ - критиците на режисьора Андрей Звягинцев го обвиняваха, че е направил критичен към държавата филм с държавни пари. - В Русия закриват изложби, свалят спектакли. Връща ли се сталинизмът?

Кадър от „Левиатан“ - критиците на режисьора Андрей Звягинцев го обвиняваха, че е направил критичен към държавата филм с държавни пари.

Приключилият VII конгрес на Съюза на театралните дейци в Русия ще бъде запомнен с рязкото изказване на известния режисьор Константин Райкин против цензурата в изкуството и опитите на различни организации да посягат на творческата свобода на артистите. На 24 октомври ръководителят на театър „Сатирикон“ изрази тревогата си от зачестяващите в Русия опити на различи обществени организации да оказват натиск върху изкуството и театъра в частност. Подобни действия той охарактеризира като „съвършено незаконни, екстремистки, нагли и агресивни, прикриващи се с думи за нравственост, морал и патриотизъм. Зад говоренето за нравственост, Родина, народ и патриотизъм, по правило се крият низки  цели“.

Разни групички на уж оскърбени от нещо хора закриват изложби, свалят спектакли, държат се най-нагло, а властите – някак много странно остават неутрални — дистанцират се“, заяви народният артист на Русия Константин Райкин.

По думите му руското общество е застрашено от връщане към порядките от времето на Сталин, към цензурата, чиято отмяна след рухването на СССР Райкин нарече „велико събитие“.

На следващия ден, 25 октомври, официалният говорител на Кремъл Дмитрий Песков коментира изавлението на Райкин. Според него, когато властта дава пари за една или друга постановка, то тя има право „да посочи една или друга тема“. А на 26 октомври зам.-министърът на културата на Русия Александър Журавски упрекна Райкин в лошо ръководство на театър „Сатирикон“, довело до ниска посещаемост.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Междувременно Константин Райкин бе подкрепен от големия режисьор Андрей Звягинцев с позиция, озаглавена „Лошият сън на държавната поръчка“, изложена във в. „Коммерсант“. Звягинцев напомня, че парите, които властите отделят за създаване на произведения на изкусвото, не принадлежат на чиновниците, а на данъкоплатците.

Те с удивителна лекота забравиха простия и очевиден факт, че това не са техни пари, а наши. Общи. Парите, с които те искат да си поръчват агитки, са взети от народа – казва режисьорът. – Тези хора са решили, че именно те знаят най-добре от какво има нужда народът – и с неговите пари правят жалките си поръчки“, пише Звягинцев за способностите на властта да оценява художествената стойност на произведенията.

Откъде чиновниците се сдобиха с безпогрешна експертиза във всички човешки дейности? Кога ще разберат, че работата им е да организират и подкрепят труда на хората, а не да раздават запроведи?“, недоумява Звягинцев.

Константин Райкин е Народен артист на Русия и син на големия актьор и основател на Ленинградския театър на миниатюрите Аркадий Райкин. От 1988 г. оглавява московския театър „Сатирикон“. Андрей Звягинцев е кинорежисьор, носител на „Златен лъв“ от Венеция за „Завръщане“ (2003) и „Златна палма“ за „Изгнание“ (2007). Неговият „Левиатан“ (2014) спечели „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм и номинация за „Оскар“ в същата категория.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах