Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Връщат картина на Кандински на еврейско семейство, продало я евтино заради нацистката окупация

Градските власти в Амстердам признаха, че носят отговорност за несправедливостта, нанесена на еврейското население по време на Втората световна война

 Василий Кандински, „Картина с къщи“, 1909 г. Репродукция: Музей „Стеделийк“ - Връщат картина на Кандински на еврейско семейство, продало я евтино заради нацистката окупация

Василий Кандински, „Картина с къщи“, 1909 г. Репродукция: Музей „Стеделийк“

Амстердам ще върне картина на Василий Кандински на наследниците на еврейско семейство, притежавало произведението до 1940 г. Решението, взето след продължителни съдебни дела, стана ясно от изявление на общината. Градът носи отговорност за несправедливостта, нанесена на еврейското население по време на Втората световна война, посочват властите.

Завършената през 1909 г. „Картина с къщи“, към момента оценявана на над 20 милиона евро, е придобита от Амстердам на аукцион през 1940-а срещу едва 160 гулдена (равнява се на днешни 1600 долара). Смята се, че творбата е дадена на търг от сина на Еманюел Левенщайн, собственик на шивашка фабрика и арт колекционер, купил картината през 1923 г. Неговите наследници твърдят, че по време на нацистката окупация в Нидерландия семейството е изпаднало във финансови затруднения и е продало картината по принуда, макар от Комитета по реституции в Нидерландия да смятат, че паричните проблеми на Левенщайн са започнали от по-рано, предава сайтът DutchNews.nl.

Наследниците се обръщат към Комитета с молба за разглеждане на случая още през 2013 г. С решение от 2018 година от Комитета постановяват, че „макар продажбата на тази творба да не може да се разглежда извън контекста на нацисткия режим, тя частично е резултат и от други фактори – включително влошаването на финансовите условия, които вече са засегнали Левенщайн преди германското нашествие“. През 2020-а нидерландски съд потвърждава решението и постановява, че музеят „Стеделийк“, където се намира картината, може да запази платното.

В отговор на решението на Комитета Съветът за култура публикува доклад с нови насоки за справянето с въпроси за реституция на произведения на изкуството, разграбени по време на нацисткия режим. В доклад на Съвета се посочва, че „интересите на кандидатите за реституция вече не трябва да се претеглят спрямо интересите на музеите“ и че „смисленото обезщетение за несправедливостта трябва да бъде водещ принцип на всяка политика за реституция“. Община Амстердам подкрепя насоките в документа и на 26 август градските власти заявиха, че ще върнат картината на наследниците на семейството, без да изчакват преразглеждане на решението на Комитета по реституции „с оглед на дългия период от време и важността на поправянето на несправедливостта“. Това ще стане възможно най-скоро, уверяват от музея „Стеделийк“.

„Ние имаме история като град и с нея идва голяма отговорност за справяне с несправедливостта и непоправимите страдания, нанесени на еврейското население по време на Втората световна война – казват в изявлението властите на Амстердам. – Общината има морално задължение да действа в съответствие с тази отговорност. Градът се застъпва за справедлива и ясна политика на реституция, с която възможно най-много разграбено изкуство да се върне на законните собственици или наследниците на собствениците.“

„Много сме щастливи от това решение. Ние виждаме това като форма на историческа несправедливост, която сега се коригира“, казва адвокатът на семейство Левенщайн.

Фамилията и преди е завеждала дела в опит да си възвърне собствеността върху други картини на Василий Кандински.

Вижте още: ЦВЕТНИЯТ ЖИВОТ НА КАНДИНСКИ, НЯКОГА ЗАГРАБЕН ОТ НАЦИСТИТЕ

От града започват консултации с наследниците за предаването на произведението.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС