Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Връщат Класическата гимназия в кв. Модерно предградие

Училището на Женския пазар остава във владение на НГДЕК

Във вторник министърът на културата Вежди Рашидов е подписал заповед за възобновяване на учебния процес в сградата на ул. "Баба". - Връщат Класическата гимназия в кв. Модерно предградие

Във вторник министърът на културата Вежди Рашидов е подписал заповед за възобновяване на учебния процес в сградата на ул. "Баба".

Класическата гимназия се връща в сградата си в столичния квартал „Модерно предградие“, съобщават от Министерството на културата. Драмата къде ще учат НГДЕК приключва. Школото на Женския пазар ще бъде превърнато във филиал на гимназията. 

Ремонтът на училището на ул. „Баба“ е приключил, според специалисти сградата отговаря на всички европейски стандарти. Докато течеше обновлението й, учебните занятия се провеждаха в бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до Женския пазар в София, срещу което мнозина учители и ученици оказаха сериозна съпротива, но в крайна сметка започнаха учебната година.

Във вторник министърът на културата Вежди Рашидов е подписал заповед за възобновяване на учебния процес в сградата на ул. „Баба“.

Обновяването на сградата в „Модерно предградие” е извършено по Оперативна програма „Регионално развитие“ с договор за безвъзмездна финансова помощ по ОПРР в размер на 2, 116 млн. лева. Направена е топлоизолация на училището, подменена и ремонтирана е отоплителната и вентилационната инсталация, както и водопроводната и канализационната инсталация, сменена е дограмата, монтирано е енергоспестяващо осветление, купени са ново оборудване и обзавеждане, оформени са дворните площи, създадена е достъпна среда за хора в неравностойно положение.

По споразумение на Министерството на културата със Столична община сградата до Женския пазар ще остане във владение на Класическата гимназия. Там ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11 и 12 клас. Филиалът дава възможност да се въведе по-ранен прием на ученици.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС