Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Връщат ли Марио Николов начело на Музикалния театър?

Уволнен преди 2 години, съдът нарежда певецът да бъде възстановен на директорския пост

Марио Николов бе уволнен от директорския пост в Музикалния театър през 2015 г. Снимка: БГНЕС - Връщат ли Марио Николов начело на Музикалния театър?

Марио Николов бе уволнен от директорския пост в Музикалния театър през 2015 г. Снимка: БГНЕС

Текат последните дни на Вежди Рашидов като министър на културата, а в нея ври и кипи поне на два фронта. След протестите и контрапротестите срещу конкурса за директор на Софийска филхармония, проведен на 20 януари, се оказа, че проблеми има и около другия конкурс за ръководител в същия ден – в Държавния музикално-балетен център (Музикалния театър). Няма обяснение защо Рашидов все още не оповестява резултатите от двата конкурса. А междувременно се появяват нови и нови аргументи срещу тях.

От писмо до президента Румен Радев, изпратено от синдикатите във Филхармонията, излязоха наяве обстоятелства около стар проблем на Оперетата. Там през 2015-а бе уволнен директорът Марио Николов, а сега май ще трябва да бъде възстановен на работа. Тенорът е спечелил дело срещу института на втора инстанция и ако от там не обжалват, той трябва да заеме отново директорския пост. Но дори при обжалване, решението все пак може да бъде потвърдено от Върховния съд.

Марио Николов бе отстранен от Вежди Рашидов заради нарушения – например поставял представление в Румъния, докато същевременно бил в платен от българската държава отпуск.

„Когато театърът ти е на минус 600 хил. лева, нали се сещате, че не можете да платите на артистите – обясни тогава Рашидов. – Когато артистите са му в тежка ситуация, да ходи да поставя в Костанца, извинявайте, но това вече е лошо отношение към артистите.“

Според министъра, Марио Николов спъвал театъра. А в онзи момент певецът бил в болничен и заради това министерството не можело да му връчи заповедта за освобождаване.

„Законът е такъв, че когато му минат болничните, проверяваме дали са реални, а те всички се разболяват, когато се напише оставка. Не мога да го сменя закона – каза тогава Рашидов. – Театърът му е зле, а той ходи хонорари да си прави. Нямам против всеки извън своите задължения, ако може да си изкара доходи, няма лошо – хората искат да се прехранват. Не виждам лошо човек да се мъчи да работи повече, да изкарва средства.“

Въпреки твърденията на министъра, съдът на втора инстанция е преценил, че Николов трябва да се върне като директор в Държавния музикално-балетен център театър. Ако в крайна сметка това се случи – конкурсът за директор, проведен миналата седмица, вероятно ще бъде анулиран.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах