Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Връщат на Италия откраднати безценни книги

История на редките растения и Коментари върху билките - открити в САЩ

Stirpium Historiae („Коментари върху билките“ на Леонард Фукс) и Rariorum Plantarum Historia Anno 1601 („История на редките растения 1601 г.“) се били задигнати през юли 2012 г. от Националната земеделска библиотека на Италия. - Връщат на Италия откраднати безценни книги

Stirpium Historiae („Коментари върху билките“ на Леонард Фукс) и Rariorum Plantarum Historia Anno 1601 („История на редките растения 1601 г.“) се били задигнати през юли 2012 г. от Националната земеделска библиотека на Италия.

Две безценни книги на по около 400 години всяка предстои да бъдат върнати в родината си Италия. Изданията, прочути трудове в областта на ботаниката, са били откраднати преди няколко години и чак сега са открити в САЩ.

Stirpium Historiae („Коментари върху билките“ на Леонард Фукс) и Rariorum Plantarum Historia Anno 1601 („История на редките растения 1601 г.“) се били задигнати през юли 2012 г. от Националната земеделска библиотека на Италия и са били продадени на местен антиквар, се казва в съобщение на федералните американски власти.

Преди дни книгите са били купени от мъж в Сан Франциско. Според полицията той доброволно ги е предал на разследващите.

През тази седмица Щатите ще върнат на италианското правителство и други културни ценности, сред които оръдие от XVII век, средновековна гръцка керамика, както и антични предмети, датирани от 300 до 460 г. пр. Хр. Всички тези артефакти са били откраднати в Италия и незаконно внесени в САЩ през последните няколко години. Стойността им не се уточнява.

Правителството на САЩ е върнало от 2007 г. насам повече от 7200 културно-исторически ценности на 30 държави, сред които картини от Франция, Германия, Полша и Австрия, ръкописи от XV до XVIII век от Италия и Перу, предмети от Китай, Камбоджа и Ирак.

От началото на 2014 г. между България и САЩ е в сила меморандум, според който ако наши артефакти бъдат засечени зад Океана, те ще ни бъдат връщани, а извършителите ще отговарят пред закона за нарушаване на митническите закони.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС