Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Връщат ограниченията в културата в София

Могат да се избегнат, ако посетителите и персоналът са ваксинирани или преболедували

Диригентът Саша Гьотцел репетира със Софийската филхармония за концерта на 21 октомври, когато солист ще бъде цигуларят Светлин Русев. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Връщат ограниченията в културата в София

Диригентът Саша Гьотцел репетира със Софийската филхармония за концерта на 21 октомври, когато солист ще бъде цигуларят Светлин Русев. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Нови ограничителни мерки заради коронавируса налагат в София от 14 октомври. Културните събития в театъра, кината, оперите, концертните зали и прояви от танцовото, творческото и музикално изкуство на закрито ще се провеждат при 30% заетост на местата, гласи оповестена днес заповед на Столична регионална здравна инспекция.

В културните институции трябва да се ограничи приемането на посетители до около една трета от капацитета им, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице. Посещенията на музеи и галерии са разрешени, но при не повече от 1 човек на 8 кв. м, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

От 14 октомври са забранени всички фестивали, празненства, събори, семинари. Прекратяват се и заниманията в школите по изкуствата.

Ограничения са предвидени за търговските центрове, заведенията, частните мероприятия като сватби и кръщенета.

Мерките може да не се прилагат, ако 100% от персонала и посетителите са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест, взет в момента на влизане на събитието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах