Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Връщат откраднати от нацистите картини на наследници на жертва от Холокоста

„Жена, криеща лицето си“ е едната от двете картини на Егон Шиле, които отиват при наследниците на Фриц Грюнбаум. - Връщат откраднати от нацистите картини на наследници на жертва от Холокоста

„Жена, криеща лицето си“ е едната от двете картини на Егон Шиле, които отиват при наследниците на Фриц Грюнбаум.

Нюйоркски съд отсъди две картини на Егон Шиле, плячка на нацистите от Втората световна война, да се върнат при наследниците на законния им собственик, убит от германците. „Жена, криеща лицето си“ (Woman Hiding Her Face) и „Жена в черна престилка“ (Woman in a Black Pinafore) стават собственост на потомците на Фриц Грюнбаум, загинал в концлагера Дахау през 1941-а, съобщава Би Би Си.

Грюнбаум притежава колекция от 449 картини, иззети от нацистите през 1938-а, когато го арестуват и затварят в лагер. Арт търговецът Ричард Наги предявява правата си над картините и през 2015-а ги подрежда в изложба – именно там ги откриват наследниците на Грюнбаум. По изчисления в медиите двете картини общо струват около 5 милиона долара.

Наги твърди, че притежава картините съвсем законно, тъй като е платил за тях, но съдът в Манхатън отсъди в полза на наследниците, позовавайки се на закон от 2016-а, според който срокът за подаване на искове за връщане на предмети на изкуството, отнети по време на Холокоста, се удължава. Сега вече наследниците могат да търсят правата си над откраднатите творби до 6 години след фактическото им повторно „откриване“.

Реймънд Дауд, адвокат на тримата наследници на Грюнбаум, е настоявал, че загубените картини са били открити от клиентите му през 2015 г., когато са ги видели в изложбата на Наги. Той е одобрил решението на съда и го е определил като „стъпка напред към връщането на изкуство от времето на най-масовата кражба в историята“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Това е второто дело, което наследниците на Грюнбаум водят за наследство – през 2005-а те търсят правата си над още една от картините на Шиле, която също била в колекцията на Фриц Грюнбаум. Тогава съдът не отсъжда в тяхна полза, защото било изминало твърде много време от откриването на произведението и заявяването на намерението на наследниците да възстановят правата си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах