VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Връщат Славейкови на площада

Коригират „каменните монолити за сядане“ с дървени скари

Бронзовата скулптура с баща и син Славейкови бе демонтирана от площада преди повече от една година. Снимка: Еимл Л. Георгиев/Площад Славейков - Връщат Славейкови на площада

Бронзовата скулптура с баща и син Славейкови бе демонтирана от площада преди повече от една година. Снимка: Еимл Л. Георгиев/Площад Славейков

Емблематичната пейка с бронзовите баща и син Славейкови ще бъде върната скоро на площада, съобщават от Столичната община.

В началото на май 2018-а статуята, създадена от скулптора Георги Чапкънов, бе опакована и прибрана в склад. Очакванията тогава бяха ремонтът да приключи до края на лятото или есента – но вече от година Славейкови са в „изгнание“.

Последно даденият краен срок за завършване на „Граф Игнатиев“ (в това число площадите „Славейков“ и „Гарибалди“ и градината „Седмочисленици“) е 28 май 2019-а и в съобщение до медиите от Общината заявяват, че в рамките на този ден „представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя ще проверят отстраняването на забележките, описани в подписания на 21 май акт 15“. Ако некачествено извършените дейности не бъдат отстранени до 28 май, на изпълнителя ще бъде наложена санкция за качество.

От Общината съобщават, че каменните монолити за сядане, поставени на „Славейков“, ще се сдобият с „дървени скари“. Решението е взето по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Америка за България

Скъпите каменни „композиции за сядане“ на площад „Славейков“ ще се сдобият с дървени скари. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Все още не е дадено решение на проектанта A.D.A. за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“.

„В началото на април разширеният експертен съвет по устройство на територията възложи смяна на ограничителите на трамвайното трасе. Гранитните ограничители ще бъдат подменени с чугунени боларди. Демонтажът и монтажът ще бъдат извършени допълнително безплатно от изпълнителя“, поясни инж. Даниел Евлогиев, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в Столична община, цитиран от пресцентъра на институцията.

Каменните кубчета и „перките“ в района на „Графа“ бе наредено да бъдат демонтирани още в началото на април. В края на май те все още си стоят. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg