Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Връщат статута на джамия на „Света София” в Истанбул

Турската нация трябва да вземе това решение, заяви президентът Ердоган

След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът „Св. София“ в Константинопол става джамия. 482 г. по-късно Ататюрк превръща сградата в музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Връщат статута на джамия на „Света София” в Истанбул

След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът „Св. София“ в Константинопол става джамия. 482 г. по-късно Ататюрк превръща сградата в музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Ердоган официално започва смяната на статута на храма „Света София” в Истанбул, за да го превърне отново в действаща джамия, съобщава вестник „Хюриет”, цитиран от ТАСС. Днес на заседание на съвета на Партията за справедливост и развитие Ердоган е поръчал на своите съветници да проведат пълно проучване на процедурите по смяна на статута на сградата паметник на културата.

„Туристите пак могат да посещават „Света София”, ако тя стане джамия, както стана със Синята джамия на площад „Султанахмет“ – заяви турският президент. – Това решение трябва да бъде взето от нашата нация.”

На 29 май в „Света София” бе прочетена сура от Корана в памет на завоюването на Константинопол. Реакция дойде от гръцка страна. Властите в Атина заявиха, че тази акция отправя предизвикателство към религиозните чувства на християните от цял свят.

Църквата „Света София” е паметник на византийската архитектура. Построена е през 532 – 537 г. по нареждане на император Юстиниян в прослава на Константинопол. Императорът мечтаел храмът да няма равен на себе си в света и дори планирал подът да бъде направен от златни плочки. След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът е превърнат в джамия. През 1935 г. Ататюрк превръща сградата в музей, като разпорежда реставрация и възстановява византийските фрески и мозайки. От 1985 г. църквата е в списъка на ЮНЕСКО като паметник от световно значение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах