Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Връщат във Франция „Фризьорката“ на Пикасо, открита в САЩ

Беше открадната през 1988 г. от музея „Помпиду“ в Париж

Сагата с „Фризьорката“ приключи благополучно. - Връщат във Франция „Фризьорката“ на Пикасо, открита в САЩ

Сагата с „Фризьорката“ приключи благополучно.

Картината на Пикасо „Фризьорката“, оценена на 15 млн. долара, бе открадната през 1988 г. от Центъра „Помпиду“ в Париж. Открита миналия декември от американски митнически служители, тя ще бъда върната на френските власти, съобщава „Фигаро“.

Платното бе открито в коледен колет, изпратен от Белгия. Службата по митниците и имиграция съобщи, че картината, собственост на френското правителство, ще бъде връчена на 13 август т.г. на посолството на Франция във Вашингтон.

„Фризьорката”е била открадната в края на 80-те години, но изчезването й е установено едва през 2001 г. по повод молба за временно предоставяне, отправена до музея, който на свой ред получил картината през 1966 г. по силата на завещание. Когато преровили резервния фонд, където била съхранявана картината, служителите на музея за модерно изкуство установили липсата й.

Повече от петнайсет години по-късно, отваряйки колет, адресиран до някой си Робърт, с надпис „Сувенир Приложно изкуство/30 €/Весела Коледа“, митничарите от Ню Джърси откриват платното с размери 33 на 46 см. Започнала процедура за конфискацията на влязлата контрабандно на американска територия творба.
Платното – във всички нюанси на сиво и кафяво, е рисувана през 1911 г. – в кубистичния период на художника.

„Много се радваме на тази щастлива развръзка и дължим да изразим дълбоките си благодарности на американската митническа служба“, заяви Ален Себан, президент на Центъра „Помпиду“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах