Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Връзката между Брекзит и смъртното наказание

Класата и доходите на британците имат далеч по-малка връзка с гласуването на референдума от отношението към екзекуциите

Последното публично обесване, иначе честа практика през Средновековието, във Великобритания е станало през 1899 г. Но има хора, които биха желали възстановяване на тази практика. Повечето от тях са гласували за излизане от Европейския съюз. - Връзката между Брекзит и смъртното наказание

Последното публично обесване, иначе честа практика през Средновековието, във Великобритания е станало през 1899 г. Но има хора, които биха желали възстановяване на тази практика. Повечето от тях са гласували за излизане от Европейския съюз.

Може би си мислите, че ако знаете социалната класа и доходите на определен човек, ще ви бъде по-лесно да познаете как е гласувал на британския референдум за излизане или оставане в Европейския съюз – но това, което наистина трябва да знаете, обяснява Алекс Бъртън от Би Би Си Радио 4, е какво мисли гласувалият за най-тежкото наказание.

Непосредствено след референдума, коментаторите обявиха, че разделението е класово – професионалистите, живеещи в големите градове, особено в Лондон (които гласуваха за оставане), срещу работническата класа от по-малките населени места, особено в Северна Англия (които гласуваха за напускане).

Затова може да се предположи, че ако познавате някой от работническата класа и с ниски доходи, той най-вероятно е гласувал за напускане. Но според Стиън Уестлейк, ръководител на изследователския отдел в тинк-танка Неста, случаят не е такъв.

„Ако се опитвате да отгатнете дали някой е гласувал за оставане или за напускане на база класов статут и приходи, шансът да улучите е почти същият като ако хвърляте ези/тура – 55%“, казва Уестлейк.

Ако знаете как въпросният гласуващ би отговорил на въпроси като „Смятате ли, че извършителите на сексуални престъпления трябва да бъдат бичувани публично?“ или „Подкрепяте ли възстановяването на смъртното наказание?“… вероятността да познаете как е гласувал нараства на над 70%. Тези числа идват от Британското електорално изследване, в които около 24 000 души са отговаряли на въпроси, свързани с референдума за ЕС.

Освен как смятат да гласуват на референдума, респондентите на проучването са били питани също и за възгледите им относно други теми, като смъртното наказание – и това се е оказал много по-добър индикатор за намеренията им за или против ЕС, подчертава Уестлейк.

„За да получите представа колко добър показател е това – ако попитате някого, „Мислите ли, че имаме прекалено много европейска интеграция?“ – въпрос, чийто отговор изглежда доста добър индикатор, вероятността на база на отговора да познаете за какво е гласувал човекът, е максимум 70 процента. Докато отговорът на въпроса за отношението към смъртното наказание, за който може да се предположи, че не е пряко свързан с доходите или класата, увеличава шанса да познаете с още 2 или 3%. Отношението към някои традиционни ценности се оказва много по-добър индикатор от доходите или социалното положение – и то е истинският подтик за напускане.“

В рамките на Британското електорално проучване в периода 2015-16 над 24 000 души са били питани за отношението им към смъртното наказание и как биха гласували на референдума за излизане от ЕС.  Изследването не е установило почти никакви статистически значими разлики в предпочитанията между бедните и богатите.

В контраст с това, вероятността за гласуване за напускане нараства с до 70% при тези, които най-силно подкрепят смъртното наказание. И богатите бели англичани,  което подкрепят смъртното наказание гласуват за излизане, а бедните, които са против смъртното наказание, гласуват за оставане в Европейския съюз.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах