Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Време за секс и насилие в „Игра на тронове“. Първи трейлър (видео)

Борбата за Железния трон е далеч от края си. Но шестият сезон на сериала вече е доста близо

Денерис е в плен. - Време за секс и насилие в „Игра на тронове“. Първи трейлър (видео)

Денерис е в плен.

Месец и половина преди завръщането на „Игра на тронове“ HBO пусна първия пълен трейлър на шестия сезон на сериала. Видеото е прицелено към някои от най-упоритите слухове, свързани с поредицата – но дали сега нещата стават по-ясни, или отговаряйки на едни въпроси не повдига други?

Най-запомнящата се реплика от клипа, дълъг точно 101 секунди, са две думи на Церсей Ланистър. Въоръжени мъже с монашески вид я предупреждават да отстъпи или ще има насилие. „Избирам насилието“, отговоря твърдо и спокойно майката на краля.

Всичко започва с кадър от Вала – виждаме от птичи поглед тялото на Джон Сняг, проснат в локва от собствената си кръв. В края на петия сезон той стана жертва на предателство от страна на другарите си от Нощната стража. Въпреки всички спекулации за завръщането му, Сняг изглежда мъртъв, много мъртъв. В добавка чуваме и гласа на Давос, който казва: „Той е свършен“.

Джон Сняг лежи в локва от собствената си кръв

Джон Сняг лежи в локва от собствената си кръв

Дали това е тялото на Джон Сняг?

Дали това е тялото на Джон Сняг?

И все пак всичко е възможно… Да не забравяме, че ако в реалния свят човек е или жив, или мъртъв – във фентъзи света на „Игра на тронове“ съществуват повече от тези две възможности.

В следващия кадър корабът на Джайм Ланистър (с мъртвото тяло на дъщеря му) се завръща у дома от Дорн. Малко по-късно го виждаме да убеждава настоятелно Церсей, че ще си върнат всичко, което им е било отнето, че и повече. Двамата не изглеждат никак щастливи – все пак вече две от децата им са мъртви, да не говорим за Похода на срама, който тя бе принудена да преживее. Време е за отмъщение – дорнците и онзи фанатик, нарекъл се Висшият врабец, ще трябва доста да внимават.

Ланистър ще отмъщават.

Ланистър ще отмъщават.

Сър Давос стои до погребална клада, но чий е трупът? На бедната пожертвана Ширийн? На Станис Баратеон, чиято смърт (доста необичайно за този сериал) всъщност не видяхме – или на някой друг? Чуваме и признанието на Мелисандра: „Великата победа, която видях в пламъците…, всичко е било лъжа“. Джора Мормонт продължава да търси Денерис, а добрата новина е, че намира пръстена й. Лошата е, че заобиколена от огромен брой конници, тя е принудена да върви пеш из пустинята като тяхна пленница.

Джора е открил пръстена на Денерис.

Джора е открил пръстена на Денерис.

„Всеки от нас е беден и безсилен – и все пак ние можем да съборим империята“, надъхва последователите си Висшият врабец. Въпросът е защо му е да събаря империята, след като на практика я управлява? Но ако фанатиците следваха логиката и здравния разум, просто нямаше да са фанатици.

„Сега ти си в голямата игра, а голямата игра е ужасяваща“, съобщава Тирион Ланистър някъде изпод земята на разхубавилата се, придобила самоуверен вид Санса Старк – която вече изобщо не изглежда като секс робинята на Рамзи Болтън. Вече знаем, че тя и Теон не са умрели при онзи висок скок в последния епизод.

Санса изглежда най-сетне свободна.

Санса изглежда най-сетне свободна.

Церсей показва ясно, че няма намерение да вехне в килия, докато различни армии се мобилизират из земите й. Виждаме също и че сексът – а още повече насилието – отново ще бъдат сред основните двигатели на действието в следващия сезон.

Войници срещу врабците?

Войници срещу врабците?

Следва бърза поредица от кадри – като картечен откос, сякаш предназначени да ни припомнят кои от героите във Вестерос са оцелели… поне засега: кратките кадри с познатите лица се редуват със сцени на насилие, еротика, смърт и секс. Има намек за конфронтация между Нощния крал и един доста необичаен противник.

Рикон Старк при белите бродници

Бран Старк – изправен и при белите бродници

Аря Старк все още е с млечно бели очи.

Аря Старк все още е с млечно бели очи.

Всичко това се случва на фона на странен и красив кавър на песента на Крис Айзък Wicked Game („Порочна игра“) в изпълнение на Джеймс Винсънт Макмороу.

Премиерата на шестия сезон на игра на тронове у нас е на 25 април по НВО.

Всичко за „Игра на тронове“

https://youtu.be/CuH3tJPiP-U

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС