POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Време за Отело на име Иван Радоев

Спектакъл по Шекспировата трагедия на 13 и 24 ноември в Театър „Българска армия“

Иван Радоев и Гергана Данданова пресъздават една от трагичните любовни двойки в голямата драматургия. - Време за Отело на име Иван Радоев

Иван Радоев и Гергана Данданова пресъздават една от трагичните любовни двойки в голямата драматургия.

Отело и неговите опустошителни чувства владеят сцената този сезон и музикално, и театрално. Героят на Шекспир ни покори в изпълнението на солиста на Мариинския театър Александър Антоненко в спектакъла на „Метрополитен опера“ по творбата на Верди, излъчен през месец октомври в столичното кино „Синема сити“. По същото време и симфоничният оркестър на БНР изпълни на живо в зала „България“ произведението, с румънеца Мариус Влад във водещата роля. Сега ще видим и театралната версия на тази история, с Иван Радоев в образа на Отело.

Актьорът излиза в постановката на Иван Урумов на сцената на Театър „Българска армия“. Той ще бъде сляп за чувствата на своята Дездемона – Гергана Данданова.

„Във фикционалния свят, който трябва да е образ на големия, действителен свят извън стените на театъра, доброто и злото никнат непрекъснато едно до друго – казва проф. Александър Шурбанов. –  Доброто е по самата си природа уязвимо. Както често със задоволство отбелязват Шекспировите злодеи, честните и благородните хора не разпознават лесно злото у другите, защото не го носят у себе си. Те също така – поради добротата си – не са агресивни и стават жертва на чуждата агресия. Злото, от друга страна, е винаги неудовлетворено от статуквото и с всички позволени и непозволени средства се стреми към изгодна за себе си промяна, при това преди всичко за сметка на добрите, които са най-лесната плячка и почти винаги успява да ги погуби. Но рано или късно, пак поради самата си ненаситна природа, то задължително се обръща и срещу самото себе си. Доброто, напротив, е склонно към съчувствие и саможертва. Затова и нанесените му щети са непрежалими…“

Шекспировата трагедия ще въплътят още Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова, Десислава Касабова, Деян Георгиев, Калин Иванов, Йордан Алексиев. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката – на Дони, сценичния бой – на Камен Иванов.

Премиерните представления са на 13 и 24 ноември.

otelo2

otelo5

otelo3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg