Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Временна дървена постройка ще замества „Нотр Дам“

Малко и непретенциозно здание поема дейността на католическия храм, докато трае ремонтът на Парижката „Света Богородица“

Пострадалата в пожар „Нотр Дам“ ще остане затворена за посетители най-малко пет години, докато траят ремонтните дейности по възстановяването ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Временна дървена постройка ще замества „Нотр Дам“

Пострадалата в пожар „Нотр Дам“ ще остане затворена за посетители най-малко пет години, докато траят ремонтните дейности по възстановяването ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Временна дървена катедрала да бъде издигната в съседство с „Нотр Дам“, предлага монсеньор Патрик Шове, енорийски пастор на пострадалата катедрала. Прочутият храм в Париж стана жертва на пожар на 15 април, в който изгоряха  2/3 от покрива му. Френският президент Емануел Макрон постави петгодишен срок, в който паметникът на културата да бъде възстановен, но според някои експерти даденото време е нереалистично кратко за подобна мащабна задача.

Идеята на монсеньор Шове е временната конструкция да събира миряни и туристи, докато църквата бъде възстановена и отворена отново след пет или повече години. Дървената постройка ще бъде „красива, символична и кокетна“, обяснява Шове, цитиран от Би Би Си.

Кметът на Париж Ан Идалго вече е дала принципното си одобрение на предложението. Решението по-малко и непретенциозно здание да поеме дейността на католическия храм не е безпрецедентно. Силно земетресение срина със земята катедралата в новозеландския град Крайстчърч през 2011-а и уби 185 души и за нуждите на местните християни бе издигната временна конструкция.

Мнозина французи реагираха скептично на намерението на правителството да покани чуждестранни архитекти, които да представят своите нови дизайни за изгорялата кула на „Нотр Дам“. Породиха се спорове дали визията ѝ да бъде повторена така, както е била създадена през XIX в. от реставратора Южен Виоле ле Дюк, или изцяло сменена. Наследник на Виоле ле Дюк твърди, че оригиналният дизайн трябва да бъде запазен.

В дарителската кампания за възстановяването на сградата вече са постъпили над 600 млн. евро от редица популярни личности и големи световни компании, сред които Франсоа-Анри Пино (€100 млн.), семейството на Бернар Арно и компанията им LVMH (€200 млн.), френския козметичен гигант „Лореал“ (€200 млн.) и френския петролен гигант „Тотал“ (€100 млн.).

Разследването

Разследващите органи продължават да работят по изясняването на случая. Разглеждат се няколко хипотези за възникването на пожара, основната от които е късо съединение. Все още не е напълно изключена възможността огънят да е резултат от  умишлен палеж. Продължават разпитите на работниците от петте фирми, наети за реставрацията на сградата, за да се установи дали неволно тяхно действие не е довело до унищожителния пожар.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg