Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Времето е наше, на киноманите

Големите филми на „Киномания 2018“ преди големите награди - непоказвани филми на Бергман и предстоящи носители на „Оскар“

Кадър от „Те“, новия филм на Паоло Сорентино, за скандалния живот на Силвио Берлускони - Времето е наше, на киноманите

Кадър от „Те“, новия филм на Паоло Сорентино, за скандалния живот на Силвио Берлускони

Както всяка година по това време, светът (и особено Америка) навлиза в сезона на кинонаградите, а ние навлизаме в сезона на кинофестивалите. „Синелибри“ (10-24 октомври) още не е започнал, а вече имаме първите информации за 32-ото издание на „Киномания“, което ще се състои от 15 до 30 ноември.

И тази година, както обикновено, в програмата на фестивала има скрити бисери, филми, които ще оберат оскарите и други световни награди, а „Киномания“ дава на своите зрители шанса да ги видят преди големите отличия. Миналата година това се случи с „Ла Ла Ленд“ и „Формата на водата“, а тази – предстои да научим.

За откриването обаче е избран български филм – „Времето е наше“ на Петър Попзлатев. Причините са няколко. И най-очакваният чуждоезичен филм не ражда онзи празник, в който трябва да се превърне откриването на фестивала, а и една от функциите му е именно подкрепа за българското кино – смятат организаторите.

Леонид Йовчев в кадър от „Времето е наше“

Сценарият на „Времето е наше“ е по мотиви от „Разруха“ на Владимир Зарев, роман с много (по)читатели, преведен на много езици. Във филма участват Ивайло Христов, Валентин Ганев, Ирини Жамбонас, Елена Телбис, Красимир Доков… Писателят Мартин Сестримски и служителят от Държавна сигурност Боян Тилев се познават отдавна, от деня, в който Мартин е дал на Боян една специална папка. Тази папка има дългосрочни последствия, които писателят се опитва да преодолее. Действието се развива по време на вихрените промени, настъпващи в България след свалянето на Тодор Живков, когато отношенията между двама стари познати – писателят Мартин Сестримски и служителят в ДС Боян Тилев вземат нова посока, провокирана от заварената дъщеря на Тилев – Невена, млада жена с неясна двойна идентичност…

Премиерата „Времето е наше“ и официалното откриване на „Киномания“ са на 15 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК, но неофициално фестивалът всъщност започва седмица по-рано (8 ноември) с много изкусително предложение – панорама на филми на Ингмар Бергман в кино „Люмиер“ – девет заглавия, някои от които ще бъдат показани за първи път у нас.

Ето и още няколко важни заглавия в програмата, които научихме: на 17 ноември (събота) ще можем да видим филма, с който тази година бе открит фестивала в Кан, испанския трилър-мелодрама на трикратния носител на „Оскар“, иранския режисьор Асгар Фархади „Всички знаят“. В главните роли са Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, плюс още куп звезди на испанското кино.

На 23 ноември, отново в зала 1, ще бъде показан съвсем новият „Рудолф Нуреев: Бялата врана“. Това е режисьорски филм на Ралф Файнс, който разказва за ранните години на прочутия руски балетист, турнето на Мариинския балет (който по онова време се казва „Киров“) и последвалото бягството към свободата в Париж. „Киномания“ е един от първите фестивали, които ще го покажат.

Олег Ивенко във филма „Рудолф Нуреев: Бялата врана“ на Ралф Файнс

„Папа Франциск, човек на думата си“, се нарича документалния филм на Вим Вендерс (носител на „Оскар“ за документалистика), който ще бъде показан на 24 ноември – той също участва на феставала в Кан. И едно вече нашумяло заглавие, новият филм на Паоло Сорентино, „Те“ – за скандалния живот на Силвио Берлускони. Ще можем да го видим на 25 ноември.

Актьорът Тони Сервило като Берлускони в кадър от „Те“ на Паоло Сорентино

Това са гвоздеите в програмата, за което е известно дотук. Сигурно е, че ще има още много и те ще оправдаят логото на фестивала „Големите филми преди големите награди“. „Киномания“ е фестивал с традиции и нямаме основания да се съмняваме, че изобилието от качествени филми отново ще е толкова голямо, че е невъзможно да видим всичко.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg