Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Времеубежище“ на Георги Господинов е Романът на годината

Фонд „13 века България” връчи Националната литературна награда за български роман на годината

Снимка: Георги Господинов/Фейсбук - „Времеубежище“ на Георги Господинов е Романът на годината

Снимка: Георги Господинов/Фейсбук

„Времеубежище“ от Георги Господинов – роман за паметта и времето, който излезе точно в началото на пандемичните ограничения, стана „Роман на годината“ на десетото издание на конкурса на Фонд „13 века България“.

Победителят за 2021 г. бе обявен на церемония в Литературен клуб „Перото“, НДК, на 11 май. Заради пандемичните ограничения събитието е проведено в ограничен състав – на номинираните, журито и представители на Фонд „13 века България“.

Подборът между шестте номинирани книги е направен от жури в състав: д.ф.н. проф. Амелия Личева (председател), Теодора Димова (носител на наградата за 2020 г.), Атанас Капралов (директор на Националния литературен музей), Светлозар Желев (директор на Националния център за книгата) и Йордан Ефтимов (литературен критик).

Писателят Георги Господинов лично съобщи във Фейсбук новината с думите:

„Радвам се да съобщя първо тук, че „Времеубежище“ получи наградата на „13 века България“ за български роман на годината. Благодаря на издателите си от „Жанет 45“, на първите си читатели и на журито, което е оценило романа. Романът излезе преди година и месец, това е първата му награда“.

Останалите номинирани романи, които се състезаваха за отличието „Роман на годината“, бяха „Гълъбария“ от Стефан Коспартов, „Мястото Янтара“ от Керана Ангелова, „Поздрави от Хадес“ от Яница Радева, „Резиденцията“ с автор Георги Тенев и „Сянка“ от Васил Панайотов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg