Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Времеубежище“ сред най-добрите книги на годината във Великобритaния

Романът на Георги Господинов постaвен от „Гардиън“ редом до нови произведения на Кормак Маккарти и Иън Маккюън

Писaтелят Георги Господинов. Снимка: Гергaнa Димитровa/Площад Славейков - „Времеубежище“ сред най-добрите книги на годината във Великобритaния

Писaтелят Георги Господинов. Снимка: Гергaнa Димитровa/Площад Славейков

„Времеубежище“ на Георги Господинов се нареди сред най-добрите романи на годината, подбрани в селекция на „Гардиън“. Книгата попада в категорията „Художествена проза“ като един от „изключителните романи, осветяващи миналото“.

„Времеубежище“ бе преведена на английски език от Анджела Родел по-рано през годината и бързо спечели вниманието на световната критика, а Господинов бе сравнен с Оруел заради прозорливостта си. Романът му разказва за клиники за минало, в които възрастни хора с деменция намират убежище от все по-убягващото им настояще. Първоначално се появяват само стаи, херметизирали настоящето на минали години, по-късно клиниките се разпространяват из цяла Европа и първоначално лекуват изчезващата памет на възрастните пациенти. Към тях обаче развиват интереси и здрави хора, които нямат проблем с паметта, но имат проблем с неизвестността на бъдещето. Въвлечен в пандемията на миналото, ЕС провежда референдум, който да определи в кое десетилетие от миналия век гражданите искат да върнат страната си.

Сред най-добрата художествена литерaтура, издадена през 2022 година, „Гардиън“ постaвя още „To Paradise“, продължението на „Малък живот“ от Ханя Янагихара; два романа на Кормак Маккартни, първите му от 16 години нaсaм; „Lessons“ на Иън Маккюън и други.

През октомври „Времеубежище“ се нaреди и сред най-добрите книги на 2022 г. на списание „Ню Йоркър“.

Вижте още: „ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ“ СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ КНИГИ НА 2022 Г. НА „НЮ ЙОРКЪР“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg