Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Все по-малко хора на изкуството произлизат от работническата класа

Статистика сочи неуспех на културата да представи адекватно бедните хора

Гари Олдман е син на заварчик от Лондон. - Все по-малко хора на изкуството произлизат от работническата класа

Гари Олдман е син на заварчик от Лондон.

Има все по-малко хора на изкуството, произлизащи от работническата класа, сочи статистика, цитирана от „Гардиън“. Делът на музикантите, писателите, театралите и други заети в сектора на културата се е свил наполовина в сравнение с 1970 г., повдигайки въпроса за неуспеха на изкуството да се превърне в по-достъпно и да достигне до хора с разнообразен социален статут, отбелязват коментаторите.

Статистиката е проведена от Национална статистическа служба на Великобритания, но отразява по-широка световна тенденция, отбелязва „Гардиън“. Данните сочат, че малко над 16% от заетите в сектора на културата на Острова са били представители на работническата класа между 1953-а и 1962 г., но към днешна дата този процент е 7,9%. Статистиката съвпада с данните от друго проучване, публикуване в списание „Sociology“, според което делът на работническата класа като цяло се е свил в сравнение с 1981 г.

Данните обаче очертават един от проблемите на културата въобще, а именно, че тя продължава да изглежда елитарна в очите на обикновения човек. Хората, родени „наследствено“ в културата например, имат 4 пъти по-голям шанс да изберат подобна на родителите си кариера за себе си, става ясно от изследването на Национална статистическа служба на Великобритания.

С по-малко филмови режисьори, писатели и текстописци, които да опишат израстването си в домакинство от работническата класа, мнозина се опасяват, че техните истории са изтласкани от културата, коментира Дейв О’Брайън, професор в Шефилдския университет и един от авторите на изследването. Свиването на работническата класа има пряка връзка с това, разбира се – допълва той, тъй като хората, които вземат решения кои продукции да стигнат до екран, до сцена, кои книга да бъдат публикували, не биха се идентифицирали с история за работници и не биха я одобрили. В английския дори има термин „бедняшко порно“ (poverty porn), използван за филми, постановки и други продукти на културата, които експлоатират ниския социален статут на протагонистите си и ги представят стереотипно. За такъв пример често се посочва „Беднякът милионер“, в който насилието над бедните е сензационно представено и не цели да предизвика съчувствие у зрителите, изтъкват критиците на филма.

Това би създало проблем за развитието на кариерата на следващия Гари Олдман например – актьорът е син на заварчик от южен Лондон, но днес е един от най-популярните имена на Холивуд и носител на „Оскар“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg