Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Все повече недоволни от обвиненията срещу Голунов

Западните медии остро осъдиха ареста на журналиста

Със заглавие „Аз съм Иван Голунов“ излязоха трите големи руски икономически вестника след ареста на журналиста на „Медуза“ и цените им стигнаха десетки хиляди рубли. Колаж: Площад Славейков - Все повече недоволни от обвиненията срещу Голунов

Със заглавие „Аз съм Иван Голунов“ излязоха трите големи руски икономически вестника след ареста на журналиста на „Медуза“ и цените им стигнаха десетки хиляди рубли. Колаж: Площад Славейков

Върху нито един от предметите, иззети от апартамента на Иван Голунов, не са открити негови пръстови отпечатъци. Това съобщава Би Би Си в обзор на обзор на събитията, свързани с ареста и обвиненията срещу разследващия журналист от руския сайт „Медуза”, позовавайки се на неговия адвокат Сергей Бадамшин.

В понеделник, 10 юни, стана известно, че експертите на МВР не са открили следи от наркотични и психотропни вещества по ръцете на журналиста. Експертизата на пакетите с вещества, намерени от полицията в квартирата на Голунов, трябва да приключи във вторник следобед.

Според публикация в изданието „Проект”, цитираща два анонимни източника в Кремъл, руските власти искат делото на Голунов да приключи до 20 юни. За този ден е насрочен „директен ефир” с президента Владимир Путин, който ще отговаря на въпроси на журналисти. Събеседникът на „Проект” от силовите структури се съмнява, че Голунов може да бъде освободен толкова бързо, но заявява, че полицията не е показала убедителни доказателства за вината на специалния кореспондент на „Медуза”.

В полза на Голунов е и позицията на ръководството на президентската администрация: ръководителят ѝ Антон Вайно прие решението журналистът да бъде поставен под домашен арест, а не в следствения изолатор”, твърди един от източниците на публикацията.

Франциско

Омбудсманът Татяна Москалкова е заявила в понеделник пред „Медуза”, че системата за разследване на престъпления, свързани с трафика на наркотици, е дискредитирана.

Трябва сериозно да преразгледаме законодателството и практиката по прилагане на закона”, казва тя.

Олга Романова, директор на „Русь Сидящая” (фонд, който помага на жертви на руското правосъдие), говори за случаите на фалшифициране на дела за наркотици в Русия, описвайки случаи от практиката си на правозащитник. Тя съобщава, че полицията често си сътрудничи с големи търговци и арестува по-малките. Така подобрява статистиката си, без да пречи на големите наркодилъри.

В Наказателния кодекс на Руската федерация има достатъчно членове, които наказват фалшифицирането на доказателства. Има и текст, който предвижда наказания за съдии, издали съзнателно несправедлива присъда. Но това са мъртви, неработещи текстове”, пише защитничката на човешките права в сайта Carnegie.ru.

Във вторник „Ню Йорк Таймс” също разказа подробно за протестите в подкрепа на Иван Голунов в Русия. С редакционен коментар „Ние (също) сме Иван Голунов“, на 11 юни излезе и лондонският „Таймс”:

В общ интерес, не на последно място в интерес на гражданите на Русия, би било, ако обвиненията срещу Голунов бъдат свалени”.

„Кремъл губи след протестите“ е заглавието, с което излиза новината за случая на Иван Голунов в хартиената версия на „Гардиън”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах