Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Все повече недоволни от обвиненията срещу Голунов

Западните медии остро осъдиха ареста на журналиста

Със заглавие „Аз съм Иван Голунов“ излязоха трите големи руски икономически вестника след ареста на журналиста на „Медуза“ и цените им стигнаха десетки хиляди рубли. Колаж: Площад Славейков - Все повече недоволни от обвиненията срещу Голунов

Със заглавие „Аз съм Иван Голунов“ излязоха трите големи руски икономически вестника след ареста на журналиста на „Медуза“ и цените им стигнаха десетки хиляди рубли. Колаж: Площад Славейков

Върху нито един от предметите, иззети от апартамента на Иван Голунов, не са открити негови пръстови отпечатъци. Това съобщава Би Би Си в обзор на обзор на събитията, свързани с ареста и обвиненията срещу разследващия журналист от руския сайт „Медуза”, позовавайки се на неговия адвокат Сергей Бадамшин.

В понеделник, 10 юни, стана известно, че експертите на МВР не са открили следи от наркотични и психотропни вещества по ръцете на журналиста. Експертизата на пакетите с вещества, намерени от полицията в квартирата на Голунов, трябва да приключи във вторник следобед.

Според публикация в изданието „Проект”, цитираща два анонимни източника в Кремъл, руските власти искат делото на Голунов да приключи до 20 юни. За този ден е насрочен „директен ефир” с президента Владимир Путин, който ще отговаря на въпроси на журналисти. Събеседникът на „Проект” от силовите структури се съмнява, че Голунов може да бъде освободен толкова бързо, но заявява, че полицията не е показала убедителни доказателства за вината на специалния кореспондент на „Медуза”.

В полза на Голунов е и позицията на ръководството на президентската администрация: ръководителят ѝ Антон Вайно прие решението журналистът да бъде поставен под домашен арест, а не в следствения изолатор”, твърди един от източниците на публикацията.

Америка за България

Омбудсманът Татяна Москалкова е заявила в понеделник пред „Медуза”, че системата за разследване на престъпления, свързани с трафика на наркотици, е дискредитирана.

Трябва сериозно да преразгледаме законодателството и практиката по прилагане на закона”, казва тя.

Олга Романова, директор на „Русь Сидящая” (фонд, който помага на жертви на руското правосъдие), говори за случаите на фалшифициране на дела за наркотици в Русия, описвайки случаи от практиката си на правозащитник. Тя съобщава, че полицията често си сътрудничи с големи търговци и арестува по-малките. Така подобрява статистиката си, без да пречи на големите наркодилъри.

В Наказателния кодекс на Руската федерация има достатъчно членове, които наказват фалшифицирането на доказателства. Има и текст, който предвижда наказания за съдии, издали съзнателно несправедлива присъда. Но това са мъртви, неработещи текстове”, пише защитничката на човешките права в сайта Carnegie.ru.

Във вторник „Ню Йорк Таймс” също разказа подробно за протестите в подкрепа на Иван Голунов в Русия. С редакционен коментар „Ние (също) сме Иван Голунов“, на 11 юни излезе и лондонският „Таймс”:

В общ интерес, не на последно място в интерес на гражданите на Русия, би било, ако обвиненията срещу Голунов бъдат свалени”.

„Кремъл губи след протестите“ е заглавието, с което излиза новината за случая на Иван Голунов в хартиената версия на „Гардиън”.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3