Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Анимационна вселена от истории на Роалд Дал прави „Нетфликс“

Нишки ще свързват „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“ и „Добрият великан“

Джони Деп в сцена от филма на Тим Бъртън „Чарли и шоколадовата фабрика“, продукция на „Уорнър брос“ - Анимационна вселена от истории на Роалд Дал прави „Нетфликс“

Джони Деп в сцена от филма на Тим Бъртън „Чарли и шоколадовата фабрика“, продукция на „Уорнър брос“

„Нетфликс“ ще работи по нова поредица анимационни сериали, базирани на произведенията на Роалд Дал. Създал иконични детски герои като Уили Уонка, Добрият великан, Матилда, британският автор е любим на няколко поколения малки читатели.

Сериалите ще се осъществят с разрешението на семейството на автора и в партньорство с тях, съобщава „Варайъти“. В прессъобщение, обявяващо намеренията на стрийминг платформата, „Нетфликс“ твърдят, че ще се опитат да останат верни на „типичния дух и тон на Дал“. От компанията твърдят, че не се интересуват просто от поредната адаптация на книгите за екрана, а възнамеряват да създаде „вселена от истории“, простираща се отвъд шоколадовите фабрики и добрите великани, които вече сме виждали.

„Ще има нишки, които ще свързват всичките истории – казва Мелиса Коб, ръководител на отдела за съдържанието за деца и семейства към „Нетфликс“. – Искаме да направим анимацията в стила на Дал.“

Разказите на писателя отдавна са вдъхновение за всякакви форми на изкуство – от спектакли на „Бродуей“ до детски филми. Поредната адаптация просто доказва, че книгите са писани с толкова голямо въображение, че продължават да вдъхновяват още продукции, отбелязва „Варайъти“.

В списъка със заглавия на Дал, на които „Нетфликс“ предстои да вдъхне нов живот, са „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Добрият великан“, „Чарли и Големият стъклен асансьор“, „Невероятното лекарство на Джордж“ и „Семейство Тъпашки“. Прави впечатление, че липсват някои по-широко познати произведения като „Джеймс и гигантската праскова“ и „Фантастичният господин Фокс“.

„Мисията ни, която не случайно е толкова амбициозна, е колкото се може повече хора по света да преживеят уникалната магия и позитивните послания на историите на Роалд Дал – казва 79-годишната Фелисити, вдовицата на писателя. – Партньорството ни с „Нетфликс“ бележи значителна крачка към осъществяването на тази цел. Знам, че Роалд щеше да е много развълнуван.“

Партньорството между компанията и наследниците на Дал идва във време, когато „Нетфликс“ разчита все повече на семейните развлечения. Студиото вече работи по няколко амбициозни разработки като нова анимирана версия на „Пинокио“ от Гийермо дел Торо и адаптация на „The Willoughby’s“ на писателката Лоис Лаури от режисьора на „Облачно с кюфтета 2“ Крис Пърн.

Внезапният интерес на „Нетфликс“ към детските програми се обяснява с новата видеоплатформа, която „Дисни“ предстои да пуснат – тя разполага с каталог от детски заглавия, но когато те бъдат изтеглени, липсата им следва да се запълни с нови филми.

„Нетфликс“ няма практика да оповестява подобни данни, но казва, че почти 60% от потребителите ѝ гледат съдържанието за деца и семейства. Това прави около 83 млн. домакинства.

Очаква се работата по първия анимиран сериал по книга на Дал да започне през 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg