Вселенският патриарх: Ако „Света София” стане джамия, мнозина ще намразят исляма

Този храм не трябва да бъде причина за конфликт, той не принадлежи само на Турция, а на цялото човечество, казва Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Вселенският патриарх: Ако „Света София” стане джамия, мнозина ще намразят исляма

Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Превръщането на църквата музей „Света София” в джамия ще обърне много хора против исляма, заяви на публична проповед Вселенският патриарх Вартоломей днес, 30 юни, в Истанбул. Проповедта бе изнесена по време на богослужение, директно излъчвано от Константинополската патриаршия.

„През 2016 г. изпратихме писмо до ръководителя на религиозните въпроси в Турция и изразихме притеснението си относно промяната в статута на „Света София” – каза Вартоломей. – Този храм не трябва да бъде причина за конфликт. Той не принадлежи само на този, който го владее, но и на цялото човечество. Турският народ е длъжен да подчертае универсалността на този паметник.”

Доскоро Вселенският патриарх се въздържаше от изказвания по повод намерението на Държавния съвет на Турция да промени статута на „Света София” и да го превърне в действаща джамия. Външният министър на Турция Мевлут Чавушоглу заяви, че неговата държава е в правото си да прави каквото пожелае с бившата църква, без да се интересува от мнението на други държави.

„Църквата „Света София” като музей е място и символ на срещата, солидарността, взаимното разбиране между християнството и исляма. Всеки опит този храм да бъде превърнат в джамия ще настрои милиони християни по цял свят срещу исляма”, казва патриархът.

Америка за България

Вартоломей произнесе изявлението си и на английски, тъй като на богослужението присъстваха чуждестранни журналисти. Канцеларията на Вселенския патриарх съобщи, че наскоро в резиденцията му е гостувал посланикът на САЩ в Турция Дейвид Сатърфийлд. Заедно с патриарха са обсъждали въпроси относно Константинополската патриаршия, гръцката диаспора и православното паство в Турция.

„Света София” е основана през 537 г. от християнския император Юстиниян и хиляди години остава най-големият храм в християнския свят. След падането на Константинопол църквата е превърната в джамия, но през 1934 г. по нареждане на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, става музей и е включена в списъка със защитени обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте още: ФАЛШИВ ЛИ Е ПОДПИСЪТ НА АТАТЮРК, С КОЙТО „СВЕТА СОФИЯ“ В ИСТАНБУЛ СТАВА МУЗЕЙ?

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3