Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вселенският патриарх: Ако „Света София” стане джамия, мнозина ще намразят исляма

Този храм не трябва да бъде причина за конфликт, той не принадлежи само на Турция, а на цялото човечество, казва Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Вселенският патриарх: Ако „Света София” стане джамия, мнозина ще намразят исляма

Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Превръщането на църквата музей „Света София” в джамия ще обърне много хора против исляма, заяви на публична проповед Вселенският патриарх Вартоломей днес, 30 юни, в Истанбул. Проповедта бе изнесена по време на богослужение, директно излъчвано от Константинополската патриаршия.

„През 2016 г. изпратихме писмо до ръководителя на религиозните въпроси в Турция и изразихме притеснението си относно промяната в статута на „Света София” – каза Вартоломей. – Този храм не трябва да бъде причина за конфликт. Той не принадлежи само на този, който го владее, но и на цялото човечество. Турският народ е длъжен да подчертае универсалността на този паметник.”

Доскоро Вселенският патриарх се въздържаше от изказвания по повод намерението на Държавния съвет на Турция да промени статута на „Света София” и да го превърне в действаща джамия. Външният министър на Турция Мевлут Чавушоглу заяви, че неговата държава е в правото си да прави каквото пожелае с бившата църква, без да се интересува от мнението на други държави.

„Църквата „Света София” като музей е място и символ на срещата, солидарността, взаимното разбиране между християнството и исляма. Всеки опит този храм да бъде превърнат в джамия ще настрои милиони християни по цял свят срещу исляма”, казва патриархът.

Вартоломей произнесе изявлението си и на английски, тъй като на богослужението присъстваха чуждестранни журналисти. Канцеларията на Вселенския патриарх съобщи, че наскоро в резиденцията му е гостувал посланикът на САЩ в Турция Дейвид Сатърфийлд. Заедно с патриарха са обсъждали въпроси относно Константинополската патриаршия, гръцката диаспора и православното паство в Турция.

„Света София” е основана през 537 г. от християнския император Юстиниян и хиляди години остава най-големият храм в християнския свят. След падането на Константинопол църквата е превърната в джамия, но през 1934 г. по нареждане на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, става музей и е включена в списъка със защитени обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте още: ФАЛШИВ ЛИ Е ПОДПИСЪТ НА АТАТЮРК, С КОЙТО „СВЕТА СОФИЯ“ В ИСТАНБУЛ СТАВА МУЗЕЙ?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg