POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вселенският патриарх: Страдаме от превръщането на „Света София“ и „Христос Спасител“ в джамии

Негово Светейшество за пръв път коментира политиката на Турция за промяната в статута на двете византийски църкви

Старата византийска църква „Христос Спасител“ последва съдбата на „Света София“ и от 21 август е действаща джамия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС - Вселенският патриарх: Страдаме от превръщането на „Света София“ и „Христос Спасител“ в джамии

Старата византийска църква „Христос Спасител“ последва съдбата на „Света София“ и от 21 август е действаща джамия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Страдаме от превръщането на „Света София“ и „Христос Спасител“ в джамии“, каза вселенският патрийрх Вартоломей по време на посещение в храма „Света Богородица Фанеромени“ в село Света Неделя, Гърция. Това е първият коментар на духовния лидер, откакто Турция направи мюсюлмански две християнски църкви с историческо значение от времето на Византия.

„Тези два уникални паметника на Константинопол са построени като християнски църкви – продължи патриархът. – Те са изражение на универсалния дух на нашата вяра, любовта и надеждата за вечност. Уникалните мозайки и икони са „храна за душата и впечатляваща гледка за очите“, както би казал гръцкият писател и художник Фотис Кондоглу. Те са част от световното културно наследство. Молим се на Бог за любов, справедливост и мир, които да просветлят умовете и сърцата на хората на власт.

Византийската църква „Христос Спасител“ е превърната в джамия от османците след превземането на Константинопол. През 1958 г. е обявена за музей, докато през 2019 г. турският Върховен съд не отмени решението като несъвместимо със законите на страната.

Вижте още: ОЩЕ ЕДНА ВИЗАНТИЙСКА ЦЪРКВА В ИСТАНБУЛ СТАВА ДЖАМИЯ

Негово светейшество говори и за поклоненията, които „не са докоснати от пандемичните времена“:

Тази година отново сме на това свято място. Дойдохме в историческия манастир „Панагия Фанеромени“ в Кизик, за да отпразнуваме Успение на Божията майка. Не пропуснахме празника и това ни напомня, че трябва да отдадем почит на това свято място, което изглежда вечно“.

Вселенският патриарх говори за древните гръцки градове Кизик и Ердек, които според него са лишени от предишната си слава.

 „Вече няма проспериращи православни общности, църкви, манастири, училища и свещени институции. Но го има духът на гърците, който се оказа неразрушим. Можем да го усетим във въздуха всеки път, когато дойдем тук. Никой не е само посетител. Всички сме поклонници и почитаме Богородица всеки път, когато посещаваме светия манастир”, отбеляза Вартоломей.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС