Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Всемогъщият лъв, унищожен от Ислямска държава

Звярът на Аллат 2000 години предпазваше Палмира, но нищо не спаси него от джихадистите

Лъвът ужасява, но е и възхваляван и това трябва да обясни защо негова статуя, два пъти по-висока от човешки бой и с тегло от 15 тона, е изобразена от скулпторите в древна Палмира. - Всемогъщият лъв, унищожен от Ислямска държава

Лъвът ужасява, но е и възхваляван и това трябва да обясни защо негова статуя, два пъти по-висока от човешки бой и с тегло от 15 тона, е изобразена от скулпторите в древна Палмира.

Преди две хилядолетия статуя на лъв бди над храм в древния сирийски град Палмира. Далеч по-скоро, след като е открит от археолозите през 70-те години на ХХ век, монументът става емблема на града и любима атракция за туристите. Но той е и едно от първите неща, които джихадистите от Ислямска държава разрушават, след като нахлуват в Палмира миналата година.

На арабски език има повече от 300 думи за лъв, което е мерило за важността на животното в историята на Близкия Изток, разказват Каниш Тарур и Мариам Маруф в материал на Би Би Си. За бедуинските племена лъвът представлява най-голямата заплаха в дивото – докато и последният в региона не умира, някъде през XIX век.

Звярът ужасява, но е и възхваляван и това трябва да обясни защо негова статуя, два пъти по-висока от човешки бой и с тегло от 15 тона, е изобразена от скулпторите на древна Палмира.

Със спираловидни очи и дебели мустаци, гневно вдигнати по бузите, лъвът е представен очевидно като боец, но също и като любовник. Между краката му лежи антилопа. Тя грациозно е изпънала копита над чудовищните лапи на звяра – може би това е безопасно. Лъвът е бил символ на защитата – едновременно е маркирал и предпазвал входа на храма.

Но нищо не е успяло да спаси всемогъщия Лъв на Аллат от Ислямска държава, след нахлуването ѝ в Палмира през май 2015 г.

„Беше истински шок, защото, знаете ли, по някакъв начин това беше нашият лъв“, казва полският археолог Михал Гавликовски, чийто екип открива находката през 1977-а.

Вижте още: КАК ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА МАНИПУЛИРА СВЕТА

За повече от хилядолетие статуята е лежала погребана в руините на древния град, въпреки че части от нея са използвани за вграждане в други сгради.

„Трудно можеше да се види това, което е в действителност. Аз виждах скулптура, древен артефакт от Палмира, затова реших, че е нужно тя да бъде събрана в първоначалния си вид. В самото начало не беше ясно какво е това… Но след това открихме главата и стана очевидно.“

Почти три десетилетия по-късно лъвът е възстановен до най-близкото до това, което се смята, че е бил в древността; един звяр сякаш готов във всеки момент да изскочи от стените на храма. След това той е поставен пред Палмирския музей. На лявата му лапа се чете:

„Нека Аллат благослови всеки, който не пролива кръв на това светилище“.

Богинята Аллат е предислямско женско божество, популярно в арабския свят, потомък на по-ранни месопотамски богини като Ищар Инана.

„Ищар Инана е богиня на войната, а също на любовта и секса, особено извънбрачния секс – обяснява Аугуста Макмеън, преподавател по археология в Кеймбриджския университет. Аллат споделя повечето от характеристиките ѝ и, както Ищар, е асоциирана с лъвове. – Много е интересно да видим лъв и женска фигура в толкова близка връзка; а и няма мъжки божества, които имат лъв, това е нещо уникално за нея.“

Но въпреки че боговете не са, владетелите често са били жадни да бъдат изобразявани с лъвове. Някои от най-ранните познати образи на месопотамски лидери, от 3500 г. пр. Хр., ги показват в битка със зверовете. Не с други хора, защото това би било унизително, а именно с лъвове – неравна борба, тъй като животното е невероятно могъщо и непредвидимо.

Традицията продължава до Средновековието и дори по-късно – тогава ислямски миниатюри често изобразяват сцени на лов или смели принцове в схватка с лъвове. Лъвът е едновременно величествен и неподчиним, квинтесенция на силата и най-голям опонент на човека.

И до днес бащите обичат да кръщават синовете си на страховития хищник – Осама например.

Семейството на управляващата династия в Сирия отива дори по-далеч. Ал-Асад означава „Лъвът“ и има различни легенди как преди няколко поколения те получили името. Една от тях гласи, че Сюлейман, прадядото на настоящия президент Башар ал-Асад, е бил наречен Ал-Уахиш, или „Дивия звяр“, заради подвизите му във войната срещу османците. Но това название имало негативна конотация, така че той заменил Ал-Уахиш с Ал-Асад.

В съседен Ирак Саддам Хюсеин още по-директно се самопредставя на владетели от отминали времена. В негова нереалистична пропаганда – често отпечатвана във вестниците или дори на билбордове в големите градове – го показва например като асирийски цар, газещ трупове на лъвове, да обстрелва американски ракетни установки с лък и стрели.

Саддам като асирийски владетел

Саддам като асирийски владетел

За много от хората, посещавали Палмира, Лъвът на Аллат предоставя невероятна фотографска възможност. Но за живеещия в Лондон сирийски скулптор Захед Таджеддин дава много повече – артистично вдъхновение.

В началото на 90-те години Таджеддин открива изложба в Германия, на която представя малки скулптури на любимите си археологически монументи в Сирия – включително и Лъва. До 2015-а всички експонати са продадени.

Някак съдбовно, в същата седмица през май 2015-а, когато Палмира е превзета от Ислямска държава, той намира матрицата. Преценявайки, че това е знак, отлива три статуетки, подрежда ги една до друга и ги боядисва в червено, бяло и черно – цветовете на сирийското знаме.

Лъвът често е символ на суета и мъжествена сила. Емблема за самодостатъчни крале и президенти. Но в репродукциите на Таджеддин на Лъва на Аллат той става нещо друго – протест срещу разрухата, обхванала родината му и древното ѝ наследство.

Лъвът на Аллат вече е символ на нещо друго.

Лъвът на Аллат вече е символ на нещо друго.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

ДС