Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Всички картини от закритата изложба. Има ли още фалшификати?

Произведения, под които стои подписът на Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Всички картини от закритата изложба. Има ли още фалшификати?

Произведения, под които стои подписът на Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Само 12 дни можеше да бъде разгледана изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“ с произведения от колекцията на Николай Неделчев – от началото ѝ на 30 май до началото на скандала с откритите фалшификати в експозицията (без почивните дни). Днес от „Структура“ обявиха, че затварят изложбата, защото разследващите органи са поискали всички показани произведения. Затова решихме да Ви покажем всички картини от изложбата, които заснехме, защото много желаещи не успяха да я видят – а и да проверим има ли още фалшификати сред тях.

Вече наближават 10 ментетата, открити от ентусиасти – от художниците Антон Стайков и Христо Комарницки, от нас, в „Площад Славейков“, от наши читатели, както и от потребители на Фейсбук. Фалшификаторите са копирали чужди картини, очевидно намирани в интернет, под които са слагали подписи на известни български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев… Затова и откриването на фалшификати чрез търсачката на Гугъл не е толкова трудно. Стига да имаме изображенията.

„Площад Славейков“ разполага със снимки на повечето изложени произведения. И тъй като разследването може да се проточи, предлагаме на нашите читатели да се включат в търсенето на фалшификати в показаната колекция – не само галеристи, изкуствоведи, художници, реставратори… а и близки и наследници на подписаните художници.

Музикантът Вида Пиронкова, дъщеря на художника Енчо Пиронков, сподели пред „Площад Славейков“ съмненията си за живописна работа с подписа на Сирак Скитник, наречена „Без заглавие (композиция)“ (101х65 см) – след проверка се оказа, че творбата не е на известния италиански художник Умберто Мастрояни. От неговата галерия са намерили голяма прилика и допускат, че е възможно Сирак Скитник да е бил повлиян от творчеството му.

Америка за България

Сирак Скитник, „Без заглавие (композиция)“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Много от снимките са правени за вътрешно ползване, но развитието на случая ни накара да ви покажем всичко, с което разполагаме, независимо от качеството на някои кадри.

Под картините сме поставили имената, които са обявени от колекционера и галерията.

Анна-Люля Симидова-Праун. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кирил Кръстев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Крум Кюлявков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Дечко Узунов (вляво), Иван Ненов (в средата) и Георги Попов – Джон (вдясно). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Анна-Люля Симидова-Праун. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

1 2 3 4 5Следваща страница

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3