VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Всички картини от закритата изложба. Има ли още фалшификати?

Произведения, под които стои подписът на Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Всички картини от закритата изложба. Има ли още фалшификати?

Произведения, под които стои подписът на Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Само 12 дни можеше да бъде разгледана изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“ с произведения от колекцията на Николай Неделчев – от началото ѝ на 30 май до началото на скандала с откритите фалшификати в експозицията (без почивните дни). Днес от „Структура“ обявиха, че затварят изложбата, защото разследващите органи са поискали всички показани произведения. Затова решихме да Ви покажем всички картини от изложбата, които заснехме, защото много желаещи не успяха да я видят – а и да проверим има ли още фалшификати сред тях.

Вече наближават 10 ментетата, открити от ентусиасти – от художниците Антон Стайков и Христо Комарницки, от нас, в „Площад Славейков“, от наши читатели, както и от потребители на Фейсбук. Фалшификаторите са копирали чужди картини, очевидно намирани в интернет, под които са слагали подписи на известни български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев… Затова и откриването на фалшификати чрез търсачката на Гугъл не е толкова трудно. Стига да имаме изображенията.

„Площад Славейков“ разполага със снимки на повечето изложени произведения. И тъй като разследването може да се проточи, предлагаме на нашите читатели да се включат в търсенето на фалшификати в показаната колекция – не само галеристи, изкуствоведи, художници, реставратори… а и близки и наследници на подписаните художници.

Музикантът Вида Пиронкова, дъщеря на художника Енчо Пиронков, сподели пред „Площад Славейков“ съмненията си за живописна работа с подписа на Сирак Скитник, наречена „Без заглавие (композиция)“ (101х65 см) – след проверка се оказа, че творбата не е на известния италиански художник Умберто Мастрояни. От неговата галерия са намерили голяма прилика и допускат, че е възможно Сирак Скитник да е бил повлиян от творчеството му.

Америка за България

Сирак Скитник, „Без заглавие (композиция)“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Много от снимките са правени за вътрешно ползване, но развитието на случая ни накара да ви покажем всичко, с което разполагаме, независимо от качеството на някои кадри.

Под картините сме поставили имената, които са обявени от колекционера и галерията.

Анна-Люля Симидова-Праун. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сирак Скитник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кирил Кръстев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Крум Кюлявков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Дечко Узунов (вляво), Иван Ненов (в средата) и Георги Попов – Джон (вдясно). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Анна-Люля Симидова-Праун. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

1 2 3 4 5Следваща страница

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg