Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Всички локации на светлинните инсталации в София

Фестивалът „LUNAR“ с прожекции тази седмица в целия град

Сцена от инсталацията „Заедно“ на фасадата на Регионалния исторически музей - София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Всички локации на светлинните инсталации в София

Сцена от инсталацията „Заедно“ на фасадата на Регионалния исторически музей - София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Светлинни инсталации с вход свободен ще преобразят нощния пейзаж на София между 11 и 14 май. Сгради, паркове и площади из целия град стават платно за 3D мапинг проекциите на фестивала „LUNAR“. Второто му издание ще се проведе в четирите вечери и включва програма с артисти от цял свят. Започва в 21 ч. и приключва в полунощ.

Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Тайланд, Украйна и Швеция ще озарят 24 локации в столицата. Прелюдия към фестивала се проведе още снощи, 9 май. По случай Деня на Европа бе осветена фасадата на Музея на София за инсталацията „Заедно“.

Същият светлинен спектакъл, засягащ темата за изкуствения интелект, ще може да се гледа в следващите дни като част от програмата на фестивала, отново на фасадата на Регионалния исторически музей. Видео и статичните 3D мапинг  произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

Наред с българските художници Свилен Блажев, Николай Панайотов, Румен Рачев, Калина Христова и Стилияна Узунова, на фасадата на хотел „Hyatt Regency Sofia“ ще засияят и произведенията на германските артисти Биргит Зандер и Даниел Бандке. Още един германец ще покаже своето изкуство по време на събитието – артистът и фотограф Хайнц Куцдас, чиято творба „Позитивни вибрации“, създадена за Берлинската стена, ще намери своя нов облик върху фасадата на „Sofia Ring Mall“.

На площад „Славейков“ са предвидени произведенията на артисти от България, Испания и Румъния. В инсталацията „Заедно“ паметникът на баща и син Славейкови се събужда за живот,  за да припомни връзка между двамата поети, засегната в „Баща ми в мен“, стихотворението на Пенчо Славейков.

Двама от най-известните български графити артисти „Jah One“ и „Mouse“ ще покажат творбите си на фасадата на Държавна агенция „Архиви“, към тях ще се присъедини и британската графити артистка Faunagraphiс. Светлинният маршрут минава и през светлинната инсталация на шведския артист Филип Якобсон, която ще огрее и провокира зрителите, които преминат през площад „България“.

Всички инсталации в програмата на „LUNAR“, техните теми и създатели може да се видят в сайта на фестивала или в мобилното приложение „LUNAR Festival of Lights“.

Фестивалът на светлините „LUNAR“ e частна и независима инициатива на българското студио за визуални ефекти „MP-STUDIO“. Той се организира в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света „Festival of Lights International“. Събитието ще се проведе с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В дните на фестивала столичното метро ще бъде с удължено работно време до 01 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90