Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Всички номинирани получават наградата „Търнър“

Журито уважи молбата им да си поделят приза, за да се противопоставят на времето на политическо разделение

Носителите на награда „Търнър“ за 2019-а (от ляво надясно): Тай Шани, Лорънс Абу Хамдан, Хелън Камок и Оскар Мурильо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Всички номинирани получават наградата „Търнър“

Носителите на награда „Търнър“ за 2019-а (от ляво надясно): Тай Шани, Лорънс Абу Хамдан, Хелън Камок и Оскар Мурильо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път наградата за съвременно изкуство „Търнър“ отиде и при четиримата номинирани, след като те самите пожелаха така „във време на политическо разделение“, съобщава Си Ен Ен. В писмо до журито преди церемонията по връчването на приза на 3 декември Хелън Камок, Лорънс Абу Хамдан, Оскар Мурильо и Тай Шани помолиха да си поделят престижната британска награда „в името на солидарността и разнообразието“.

В решение, безпрецедентно за 35-годишната история на „Търнър“, журито уважи молбата и четиримата носители на отличието ще си поделят 40 хил. паунда (около $52 хил.).

В това време на политическо разделение във Великобритания и в голяма част от света, в който вече има толкова много неща, които разделят, изолират хората и обществата, ние се чувстваме силно мотивирани да използваме случая и да направим общо изявление в името на солидарността и разнообразието“, заяви мултимедийната артистка Камок по време на награждаването.

Повлиян от политическата ситуация в света, роденият в Йордания Хамдан бе номиниран за видеоинсталацията си „Walled Unwalled“ и изложбата „Earwitness Theatre“, в която бивши сирийски затворници разказват спомените си за режима на Башар Ал-Асад. Камок е призната за изследванията си на ролята на жените в северноирландското движение за граждански права. Мурильо бе номиниран заради теми в творбите си като труда, миграцията, търговията и глобализацията. А Шани, според журито, умее да създава „мрачни, фантастични светове“. И четиримата работят и живеят в Лондон.

Вместо да поискат да бъдат еднакво признати от журито като индивидуални артисти, четиримата сформират колектив, който „единодушно“ е избран за победител през 2019 г.

Политиката, с която се занимаваме, се различава драстично, затова за нас ще бъде проблем, ако бъде противопоставена с идеята, че някоя от тях е по-важна, значима или достойна за внимание от другата“, пишат артистите в писмо до журито.

В речите си по време на церемонията те отправиха критика към възхода на крайнодесните политически течения и управлението на Консервативната партия във Великобритания, създаваща „враждебна околна среда“ за имигрантите. Изказаха още и неодобрението си към „състезателния формат, чиято тенденция е да разделя и индивидуализира“.

Основана през 1984 г., наградата „Търнър“ се връчва всяка година на съвременен художник, който е роден, работи или живее в Обединеното кралство. Сред предишните носители на отличието са Деймиън Хърст, Аниш Капур, Трейси Емин… Миналата година лауреат на приза стана Шарлот Проджър, заснела няколко автобиографични филма на айфона си. И докато в миналото наградата е отивала при дует или група творци, никога не е била поделяна между няколко номинирани.

Новината за поделянето на „Търнър“ идва, след като литературният приз „Букър“ отиде едновременно при Маргарет Атууд и Бернадин Еваристо през октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90