Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Всички съветски паметници в Естония ще бъдат премахнати

Украйна ще свали Екатерина Втора от пиедестала ѝ в Одеса

Паметник на съветския танкист в Нарва, Естония. Снимка: Леон Петросян/Уикипедия - Всички съветски паметници в Естония ще бъдат премахнати

Паметник на съветския танкист в Нарва, Естония. Снимка: Леон Петросян/Уикипедия

Естония премахва всички паметници от съветските времена „по най-бързия възможен начин“. Това заяви министър-председателката Кая Калас, съобщава естонското издание ERR.

„Важното решение е взето – съветските паметници трябва да бъдат премахнати от публичното пространство и ще го направим по най-бързия възможен начин. Конкретното време и начин зависят от готовността и логистичните планове на местните органи на властта, разчитаме и на помощта на частния сектор“, е заявила Калас.

В Естония, уточнява изданието, има между 200 и 400 съветски паметника.

Отделен въпрос е демонтажът на паметника във вида на танк Т-34 в Нарва. Въпросът за неговото премахване стои отдавна, имало е настояване и от министъра на вътрешните работи Лаури Ляанеметс. Но кметицата на Нарва Катри Райк отказва категорично да отстрани монумента. Стотина местни жители са излезли да го защитят на 2 август 2022 г., когато в града е била разпространена непотвърдена информация за премахването му.

Премиерката Калас обаче е твърдо убедена, че танкът, който формално принадлежи на град Нарва, трябва да бъде махнат след решението на естонското правителство.

„Танкът е оръдие за убийство, не мемориален обект. Такива танкове по улиците на Украйна убиват хора“, допълва тя.

Новото решение на естонското правителство идва, след като в края на юли беше заявено, че Естония ще премахне всички паметници на съветски воини, загинали на територията на страната по времето на Втората световна война.

Междувременно в Украйна планират да демонтират паметника на Екатерина Втора в Одеса и да изпразнят музея за история на Полтавската битка в Полтава, съобщават украински медии. Министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко уверява, че комисия към министерството ще определи кои паметници да бъдат отстранени. Всички те ще бъдат демонтирани при спазване на законови процедури, затова се призовават гражданите на Украйна да не проявяват самоинициатива за събарянето им.

Петиция за замяна на паметника на Екатерина Втора с изображение на порноактьора Били Херингтън събра 25 хиляди гласа в Украйна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg